Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

J.FIGEĽ: Robert Fico používa Božie meno nadarmo

J. Figeľ v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Predseda KDH Ján Figeľ pre TABLET.TV komentoval voľbu nového predsedu NKÚ, írske referendum o homosexuálnych manželstvách, ale aj perspektívu jeho strany v parlamentných voľbách.

Bratislava 26. mája (Teraz.sk) – Predseda KDH Ján Figeľ nesúhlasí s tým, že nominant SDKÚ-DS na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Karol Mitrík bol, ako sa vyjadril premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico, opozičný kandidát „čistý ako Božie oko“. „To, že Robert Fico používa Božie meno nadarmo, to už diváci videli viac krát. Tohto kandidáta navrhol pán Frešo v kontradikcii s drvivou väčšinou opozície,“ vyhlásil Figeľ.

Hoci bol novozvolený predseda NKÚ Mitrík v minulosti zakladajúcim členom KDH aj SDKÚ-DS a v čase vlády Ivety Radičovej viedol SIS, podľa Figeľa si ho tentokrát vyžiadal práve predseda Smeru-SD. „Veľmi sme sa usilovali o zhodu v opozícii a vo veľkom rozsahu sa podarila. Pán Maroš Žilinka bol podľa nás spoločný opozičný kandidát. Pavol Frešo ako sólo človek navrhol pána Mitríka, ktorý bol ako kandidát vyžiadaný Robertom Ficom už dávno predtým,“ povedal Figeľ, podľa ktorého súčasný premiér spomínal Mitríkovo meno už v roku 2013.

Na otázku, či vzhľadom na trojročné „presluhovanie“ Jána Jasovského nepovažuje zvolenie nového predsedu NKÚ za pozitívny krok, Figeľ reagoval, že má pochybnosti. „Možno je to drobný krôčik vpred, ja by som si želal, aby to tak bolo. Ale zatiaľ mám skôr dôvody pochybovať,“ zdôraznil.



Figeľ v diskusii komentoval aj minulotýždňové referendum v Írsku, ktoré v tejto tradične katolíckej krajine umožnilo homosexuálne manželstvá. „Európa je pestrá. Niektoré záležitosti možno označiť za trendy a iné skôr za diskusiu alebo kontroverziu. Téma rodiny, manželstva, registrovaných partnerstiev, je jednou z najcitlivejších etických tém nie len na kontinente. Som presvedčený, že právo rozhodovať patrí každej krajine. A myslím si, že niektoré základné prirodzené východiská antropológie človeka alebo spoločnosti sa nedajú zmeniť hlasovaním,“ podčiarkol Figeľ.

Dodal, že Európa je podľa neho postavená na antických tradíciách, vrátane rímskeho práva, ale aj židovsko – kresťanskom dedičstve. „Ak opustíme tieto základné východiská, Európa môže mať problémy vnútorného charakteru. Vytvoriť spoločnú Európu bolo veľmi náročné. A udržať ju bude tiež náročné a nepôjde to bez spoločných hodnôt,“ povedal.

Podľa Figeľa aj írsky príklad ilustruje, aká rýchla je cesta od registrovaných partnerstiev, ktoré Íri uzákonili pred štyrmi rokmi, k homosexuálnym manželstvám a adopciám detí takýmito pármi. „Čo sa nás týka, rozhoduje tu ústava, ktorá od minulého roka nie len, že definuje manželstvo ako zväzok medzi mužom a ženou, ale aj povinnosť štátu ho chrániť a napomáhať jeho dobru,“ pripomenul novelu slovenskej ústavy, ktorú iniciovalo KDH spolu so Smerom-SD.

Pred budúcoročnými parlamentnými voľbami chce KDH stavať najmä na témach rodiny, práce a spravodlivosti a oproti minulosti chce dať väčší dôraz na ekonomické a sociálne témy. „Biela je lepšia, je to farba trikolóry. Červené je dobré víno, ale nie politika. Modrá je dobrá, ale to už je minulosť. A biela je lepšia,“ povedal na margo typickej bielej farby kresťanských demokratov.

Podľa Figeľa má KDH tentokrát šancu na dvojciferný výsledok. „Dve cifry sú dosiahnuteľné. V komunálnych voľbách sme dosiahli v počte poslancov takmer 12 percent, v eurovoľbách viac ako 13 a v regionálnych takmer 14,“ zhrnul.