Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

J. Figeľ: Problémy v zdravotníctve treba riešiť, a nie odkladať

Na snímke predseda KDH Ján Figeľ Foto: TASR/Martin Baumann

Problém zdravotníctva vidí predseda KDH v korupcii, problém v školstve v poddimenzovaní zdrojov.

Prešov 4. februára (TASR) – Výkony v prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou Jána Adama Reimana sú odchodom vyše 300 zdravotných sestier nižšie o 15 percent. Došlo tu aj k redukcii lôžok na niektorých oddeleniach. Naštrbili sa personálne aj medziľudské vzťahy. Konštatoval to dnes po návšteve prešovskej nemocnice predseda KDH Ján Figeľ. Spolu s expertom kresťanských demokratov pre zdravotníctvo Marianom Faktorom navštívili oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, kde mali možnosť nahliadnuť aj k ležiacim pacientom.

„Je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Práve táto nemocnica spolu s ďalšími sa dostala najviac do centra záujmu a odtiaľto odišlo k 1. februáru najviac zdravotných sestier. Nás tento stav zdravotníctva celkovo mrzí, pretože sestry sa dožadovali toho, čo im bolo pred štyrmi rokmi sľúbené, uzákonené a následne nenapĺňané,“ povedal Figeľ.

Pre kresťanských demokratov je dôležité, aby pacient nebol na okraji záujmu a nestal sa obeťou tohto stavu. Cieľom dnešnej návštevy v prešovskej nemocnici bolo zistenie stavu, čo využijú na prípravu ďalších rokovaní.

Figeľ je presvedčený, že situáciu v zdravotníctve je potrebné riešiť neodkladne. „My sme pre tento cieľ zvolali aj mimoriadne rokovanie zdravotníckeho výboru, ktorého zámerom je vykonať hlbší poslanecký prieskum v nemocniciach v Prešove, v Žiline a v Trnave. Spájame túto tému aj s celospoločenským stavom a s tým, čo má za úlohu parlament. Preto sme začali rokovať aj o zvolaní mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorý by sa mal venovať stavu školstva aj stavu zdravotníctva. Nikdy nie je neskoro,“ uviedol Figeľ. Podľa jeho vyjadrenia nie je to len o financovaní, ale aj o zmene podmienok v obidvoch oblastiach. Problém zdravotníctva vidí v korupcii, problém v školstve v poddimenzovaní zdrojov.

Predseda KDH pripomenul, že ich strana bola v minulosti v rezorte zdravotníctva nosným subjektom. V tom čase tiež riešili ťažkú situáciu, keď lekári odišli od pacientov. „Napriek tomu, že Radičovej vláda už nemala plné ústavné postavenie a právomoci, dokázali sme situáciu zvládnuť tak, aby nedošlo k ohrozeniu žiadneho života. Sme presvedčení, že ten prístup konštruktívnej stálej pozornosti, dialógu a hľadania riešenia je potrebný aj dnes,“ skonštatoval Figeľ. Vyhrotenie situácie v zdravotníctve vzniklo preto, lebo roky sa niektoré témy neriešili na centrálnej úrovni. Kresťanskí demokrati sa ich snažili otvárať v parlamente. „Vždy je čas na riešenie zlého stavu za predpokladu dobrej vôle. Kto chce, hľadá spôsoby na riešenie, kto nie, hľadá dôvody,“ povedal Figeľ.

Pripomenul, že so sestrami vstúpili do dialógu už vlani pred Vianocami s ponukou na riešenie, ktoré bude v súlade s ústavou a bude garantovať medziročný nárast miezd dohodou všetkých zainteresovaných strán v rámci rezortu zdravotníctva. Tento prístup považujú za rozumný a konštruktívny. Netreba ho odkladať.