Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

FIGEĽ: Starí Rimania definovali manželstvo len ako zväzok muža a ženy

Ján Figeľ hosťom v relácii POLITIKA Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Postoj KDH je pozitívny, pozývame členov, sympatizantov a ľudí dobrej vôle k účasti na referende a k hlasovaniu tri krát ZA. Je to náš spoločný, aj môj osobný postoj, povedal pre TABLET.TV Figeľ.

Bratislava 29. januára (Teraz.sk) – Hoci starí Rimania bežne tolerovali homosexualitu, manželstvo v zákone definovali striktne len ako zväzok muža a ženy. „Pritom boli starí Rimania veľmi tolerantní k tomu všetkému, čo tu kolegovia spomínajú. Ale manželstvo, kvôli jasným vzťahom, právam a pravidlám, či už majetkovým alebo rodovým bol len muž a žena,“ povedal podpredseda parlamentu a predseda KDH Ján Figeľ v diskusii TABLET.TV venovanej nadchádzajúcemu referendu.

„Túto občiansku iniciatívu sme podporovali aj účasťou kresťanských demokratov na niektorých aktivitách. Postoj hnutia je pozitívny, pozývame členov, sympatizantov a ľudí dobrej vôle k účasti na referende a k hlasovaniu tri krát ZA. Je to náš spoločný, aj môj osobný postoj,“ vyhlásil Figeľ. Dodal, že kresťanskí demokrati podporujú prorodinnú politiku tak na európskej, národnej, regionálnej, aj komunálnej úrovni.

„Hovoriť o tom čo je a čo nie je manželstvo, o tom, kto môže adoptovať deti, respektíve o tom, že deti majú právo na otca a matku, dnes hovorí slovenská legislatíva a medzinárodné dohovory. Potvrdiť to na úrovni priamej demokracie tomu dáva väčšiu vážnosť,“ povedal.



Na názor Richarda Sulíka (SaS), podľa ktorého referendum bez ohľadu na svoj výsledok nič praktického nezmení a de facto je zbytočné, Figeľ reagoval slovami, že je to slobodný názor, ale nerešpektuje 420 000 signatárov petície, ktorí realizujú svoje ústavné oprávnenie.

V diskusii sa vyjadril aj k rozhodnutiu RTVS neodvysielať kontroverznú kázeň gréckokatolíckeho kňaza Rastislava Baka. „Pôsobenie RTVS určuje zákon, je to verejnoprávna inštitúcia. Preto má konať podľa zákona, v jeho duchu a limitoch. Má zodpovednosť za istý prenos na poslucháčov a divákov. Zároveň je tu sloboda prejavu. Tu sa stretávajú dva princípy,“ konštatoval. „Riešiť sa dajú v tom, že sloboda nie je cieľom sama osebe, ale je to sloboda so zodpovednosťou. Apeloval by som na zodpovednosť či kňaza, alebo rétora, alebo toho, kto rozpráva k verejnosti, aby si uvedomoval obsah a dopad svojich slov. Po druhé, aby televízia konala v zhode so zákonom, podporovala slobodu prejavu, ale s tým, že sú isté limity. Celú záležitosť má posúdiť rada, ktorá je zo zákona kompetentná,“ dodal s tým, že niektoré Bakove vyjadrenia považuje aj on za nepresné.

„Cirkev má odsudzovať hriech, ale milovať hriešnika. To je kristovské, je to základ toho, aby sa svet pretváral k lepšiemu a nie rozdeľoval,“ povedal Figeľ. „Pápež František napríklad veľmi korektne a konkrétne odpovedá napríklad aj na situáciu vo Francúzsku, ktoré je veľmi ťažko skúšané nástupom teroristických útokov a zároveň chce vyznávať slobodu prejavu,“ poznamenal Figeľ.

V diskusii rozprával o aj o kompetenciách členských štátov Európskej únie v rodinnej politike, iniciatívach KDH týmto smerom a rozhodnutí rakúskeho ústavného súdu o adopciách detí pármi rovnakého pohlavia.