Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Figeľ riešil s predsedom poľského Sejmu situáciu na Blízkom východe

Ján Figeľ Foto: TASR/Michal Svítok

Figeľ predsedu Sejmu vyzval na iniciovanie diskusie a eventuálne prijatie postoja Sejmu k tejto situácii.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Európska história je plná tragických lekcií, ale tiež zrelých rozhodnutí, úspešných zápasov a inšpirujúcich osobností. Píše sa v liste, ktorý osobitný vyslanec EÚ pre náboženskú slobodu vo svete Ján Figeľ odovzdal predsedovi poľského Sejmu Marekovi Kuchciňskému na dnešnom neformálnom pracovnom stretnutí v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách.

Ako TASR informovala kancelária Jána Figeľa, ťažiskom stretnutia bola humanitárna situácia na Blízkom východe, kde militanti organizácie Islamský štát na území Iraku a Sýrie cielene a systematicky prenasledujú a likvidujú kresťanov, jezídov, šiitských moslimov a ďalšie náboženské a etnické menšiny.

Figeľ predsedu Sejmu vyzval na iniciovanie diskusie a eventuálne prijatie postoja Sejmu k tejto situácii. Zároveň tlmočil svoju pripravenosť poskytnúť poľskému parlamentu potrebné fakty o situácii.

Predseda Sejmu označil túto tému za veľmi aktuálnu a vyjadril odhodlanie iniciovať potrebné kroky na úrovni výborov a frakcií Sejmu smerujúce k prijatiu rezolúcie proti genocíde na Blízkom východe. "Som presvedčený, že táto iniciatíva je potrebná nielen z pohľadu Poľska, ale vzhľadom na utečeneckú a migračnú krízu je dôležitá aj v celoeurópskom kontexte," uviedol.

Podľa kancelárie Ján Figeľ plánuje v nasledujúcich týždňoch osloviť aj predstaviteľov ďalších krajín v strednej Európe.