Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Figeľ: Sýrske deti apelujú na Európu, aby sa mier stal realitou

Ján Figeľ Foto: TASR/Michal Svítok

Zaobchádzanie s menšinami je podľa Figeľa testom demokracie a menšiny v Sýrii by si zaslúžili viac práv a ochrany. Deti vďaka 3.000 kresbám žiadajú, aby sa znovu mohli vrátiť do školských lavíc.

Brusel 11. októbra (TASR) - Aleppo zomiera a dnešné stretnutie s predstaviteľmi sýrskych kresťanov je prejavom úsilia o zmenu vývoja udalostí v Sýrii. Po stretnutí so zástupcami najpočetnejších kresťanských cirkví na sýrskom území to dnes vyhlásil Ján Figeľ, osobitný vyslanec EÚ pre otázky náboženských slobôd a vyznania vo svete.

Figeľ označil túto návštevu za výnimočnú, pretože vrcholní predstavitelia sýrskych kresťanov prišli prvýkrát do Bruselu spolu - a navyše s naliehavým odkazom.

"Viac ako 1,2 milióna sýrskych detí svojimi kresbami apeluje na Európu, aby sa mier a perspektíva pre ne stala realitou," uviedol vyslanec Únie. Deti prostredníctvom troch tisícok kresieb žiadajú, aby sa znovu mohli vrátiť do školských lavíc.

Zaobchádzanie s menšinami je podľa Figeľa testom demokracie a menšiny v Sýrii by si zaslúžili viac práv a ochrany. Nádeja sa, že v krajine, ktorá sa už päť rokov zmieta v ozbrojenom konflikte, zvíťazí nakoniec politické riešenie. Pripomenul, že od 2. októbra spustili predstaviteľka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová a eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis krízovú humanitárnu iniciatívu pre Aleppo.

"Deti sú budúcnosť a naše stretnutie dokazuje, že vám na nich záleží," povedal Figeľovi patriarcha melchitskej gréckokatolíckej cirkvi Gregor III., ktorý vlani navštívil Slovensko. S vyslancom Únie sa zhodli na tom, že kľúčom k mieru je vzdelanie, to je však pre vojnový konflikt mnohým sýrskym deťom odopierané. Patriarcha navrhol, aby deti z EÚ nejako zareagovali na kresby sýrskych detí, ktoré do Bruselu priniesli.



Arcibiskup z gréckopravoslávneho antiochijského patriarchátu Jorjos abú Zachim vyzval Úniu, aby umožnila cirkvám v Sýrii zúčastňovať sa na rekonštrukcii krajiny a udržiavaní dialógu medzi jednotlivými náboženskými komunitami. Sýrskym deťom chce priniesť nádej a EÚ požiadal, aby umožnila sýrskym utečencom v Európe študovať. "Keď sa vrátia do Sýrie vzdelaní, veľmi tým svojej krajine pomôžu," dodal arcibiskup.

"Sýrskym deťom sľubujeme mier a nádej už šesť rokov, ale už nám pomaly neveria, lebo vojna neprestáva," posťažoval si arcibiskup Silvános Petros al-Nama zo sýrskej pravoslávnej cirkvi. Dúfa, že Únia vyvinie tlak na tých, ktorí vojnu v Sýrii podporujú.

Trojica sýrskych duchovných zastupuje cirkvi, ktoré predstavujú až 95 percent sýrskych kresťanov. Tieto tri kresťanské cirkvi poskytli pomoc dvom miliónom Sýrčanov, ktorí utiekli pred bojmi v rámci krajiny a ďalších 300.000 utečencov prichýlili v Jordánsku a Libanone.

Od pondelka do stredy majú naplánované stretnutie s eurokomisármi vrátane toho dnešného s Jeanom-Claudom Junckerom a predstaviteľmi Európskeho parlamentu. Odkaz sýrskych detí predstavia aj na pôde OSN v Ženeve.

Od roku 2011 Únia vynaložila na pomoc Sýrčanom 800 miliónov eur. Bola to najmä humanitárna pomoc – zdravotnícky materiál, potraviny, voda a hygienické potreby. EÚ sa tiež snaží pomôcť občanom podporou vzdelávania a zdravotníctva a vyzýva na rešpektovanie ľudských práv v Sýrii s dôraznom na náboženské a etnické menšiny.