Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Figeľ čaká, že vyšetrovanie pádu mosta povedie k potrestaniu vinníkov

Na snímke novopostavený diaľničný most diaľnice D1 pri obci Kurimany v okrese Levoča Foto: TASR/Oliver Ondráš

Predseda KDH pripomína, že v zmluve o diele bolo jasne uvedené, že sa má použiť iný typ skruže.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Bývalý minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a predseda KDH Ján Figeľ dúfa, že vyšetrovanie zrúteného mosta pri Kurimanoch povedie k potrestaniu vinníkov. Zároveň pripomína, že polícia, nehovorí o nízkej cene za diaľnice, ale o zlyhaní a vine nemeckej statičky.

"Robert Fico a Ján Počiatek (obaja Smer-SD) ihneď po smrtiacom páde diaľničného mosta pri Kurimanoch v novembri 2012 našli vinníka: lacné Figeľove diaľnice. Našli vinníka bez vyšetrovania, bez analýzy faktov a dokumentov, bez nazretia do vlastných radov," uviedol Figeľ v reakcii na to, že vyšetrovateľ obvinil z prečinu všeobecného ohrozenia nemeckú statičku. Podľa obvinenia štátna príslušníčka Spolkovej republiky Nemecko Sabina H. projektovala statiku podpornej mostnej konštrukcie a vypracovala statický výpočet na stavbe mosta na diaľnici Jánovce-Jablonov.

Figeľ pripomína, že v zmluve o diele bolo jasne uvedené, že sa má použiť iný typ skruže (podpornej konštrukcie), ako bol nakoniec použitý. "Stavebný dozor vykonávala Národná diaľničná spoločnosť spadajúca pod ministra dopravy Jána Počiatka. Stavebný dozor musel o zmene skruže z výsuvnej na pevnú vedieť. NDS ako dozor musel schváliť debnenie podpernej konštrukcie aj pred samotným betónovaním, čiže musel podpísať, že je to postavené dobre a bezpečne, podľa platných noriem. Jaroslav Halvoník z Katedry betónových konštrukcií a mostov Stavebnej fakulty STU povedal, že keď statik vypočíta, že tieto podpery vydržia, tak to chce naozaj veľkú dávku skúseností, aby dozor povedal: zastavme to," vysvetlil Figeľ.

Národná diaľničná spoločnosť podľa jeho slov tieto skúsenosti a profesionalitu buď nemala alebo zanedbala. "Pri tragédii vyhasli štyri ľudské životy, ktoré už nevrátime späť, ale snáď sa aspoň poučíme, aby sa to už pri ďalších stavbách neopakovalo," dodal predseda KDH. Podľa Figeľa namiesto toho, aby Počiatek na funkciu ministra abdikoval, tak hľadal vinníka aj s premiérom Ficom v opozícii.