Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Filmový kabinet špeciál predstaví majstra napätia A. Hitchcocka

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Filmový kabinet špeciál predstaví päticu režisérových snímok. Medzi nimi sú aj Hitchcockove tri najslávnejšie tituly Okno do dvora (1954), Vertigo (1958) a Psycho (1960).

Bratislava 9. februára (TASR) - Tvorbu majstra napätia Alfreda Hitchcocka priblíži projekt venovaný dejinám svetovej a slovenskej kinematografie Filmový kabinet špeciál v bratislavskom Kine Lumiére. "Pripravených je päť projekcií spojených s odborným lektorským výkladom, prvé stretnutie sa uskutoční v utorok 13. februára o 18.00 h," informuje Slovenský filmový ústav (SFÚ).

"Počas šiestich dekád tento zavalitý muž v tmavom obleku s cigarou nakrútil 53 filmov a vytvoril dva televízne seriály," približuje Alfreda Hitchcocka filmová teoretička Katarína Mišíková, ktorá bude divákov projektom Filmový kabinet špeciál sprevádzať. "Hoci nikdy nezískal sošku Oscara za réžiu, inšpiroval ďalšie generácie a jeho filmy sú aj dnes pre filmových profesionálov slovníkom filmovej reči a pre milovníkov filmu arzenálom kultových scén," dodáva k režisérovi, ktorý začal pre film pracovať v 20. rokoch minulého storočia v Anglicku, krátko pred 2. svetovou vojnou odišiel do Hollywoodu a počas svojej filmovej kariéry prenikol do všetkých filmových profesií.

"Počas práce na koprodukčných projektoch v Nemecku sa zoznámil s dielami nemeckého expresionizmu a sovietskej montážnej školy, z ktorých dokázal pre vlastnú tvorbu vyťažiť schopnosť rozprávania obrazom a vyjadrovania vnútorných emócií vizuálnou atmosférou a technikami montáže," dodáva k legendárnemu Hitchcockovi Mišíková.

Filmový kabinet špeciál predstaví päticu režisérových snímok. Medzi nimi sú aj Hitchcockove tri najslávnejšie tituly Okno do dvora (1954), Vertigo (1958) a Psycho (1960). "Všetky filmy v projekte sú zreštaurované a budú uvedené v zdigitalizovanej 4K podobe," avizuje SFÚ.