Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Mnohé nadácie nemyslia na budúcnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Len pätina nadácií a neziskových organizácií má na svojom bankovom účte dlhodobo viac ako štvrtinu svojho ročného rozpočtu.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Vo vyspelých západných krajinách sú dobročinné nadácie sebestačné vďaka dlhodobým investíciám. Slovenské nadácie väčšinu príjmov minú na svoje aktivity a budúcnosť neriešia. Správajú sa nezodpovedne voči svojim zamestnancom a voči svojmu programu do budúcna. Myslí si to Juraj Hrbatý, predseda predstavenstva spoločnosti Finax.

Podľa neho nadácie a neziskové organizácie dlhodobo pomáhajú riešiť problémy, ktoré štát nie je schopný svojimi silami odstrániť. Pomáhajú finančne, vzdelávaním, či presadzovaním spoločenských zmien. Napriek dobrým úmyslom však väčšina z nich neustále bojuje o prežitie.

Môže za to ich krátkozraké a nezodpovedné správanie. Drvivá väčšina dobročinných organizácií žije prakticky 'z ruky do úst' a všetky svoje príjmy v rámci roka minú.

Len pätina nadácií a neziskových organizácií má na svojom bankovom účte dlhodobo viac ako štvrtinu svojho ročného rozpočtu. Len každá dvadsiata nadácia časť svojich finančných prostriedkov investuje, aby ich ďalej zhodnocovala a zabezpečila si príjmy aj v budúcnosti.

Naopak, priemerná nezisková organizácia v USA má až 90 % svojho finančného majetku zainvestovaného v cenných papieroch. Výnosy z týchto investícií sú následne využívané na financovanie každodenných aktivít a garantujú ich dlhodobú aktivitu. Cieľom každej nadácie by malo byť dosiahnutie finančnej sebestačnosti, aby ich fungovanie nebolo závislé iba od štedrosti ich podporovateľov.

"Počas poklesu ekonomiky sa príspevky na charitu škrtajú ako prvé. Preto je dôležité, aby sa počas hospodárskeho rastu správali nadácie zodpovedne a časť svojich príjmov investovali. Obdobie adventu je čas, kedy sú dary dobročinným organizáciám v rámci roka najvyššie. Ak ale chceme, aby pomáhali aj v budúcnosti, je potrebné, aby sa aj slovenské nadácie začali správať k svojim peniazom zodpovedne," hovorí Hrbatý.

Spoločnosť Finax oslovila 40 nadácií na Slovensku a zisťovala, či si nadácie odkladajú časť svojich príjmov a vhodne ich investujú, za účelom dlhodobého zhodnotenia voľných finančných prostriedkov.