Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Všetky veľké banky v USA prešli prvou fázou záťažových testov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Niektorí analytici však poukazujú na to, že omnoho kritickejšia fáza testu bude tá druhá, ktorej výsledky zverejní Fed na budúci týždeň.

Washington 6. marca (TASR) - Veľké americké banky majú dostatok kapitálu a sú schopné pokračovať v poskytovaní úverov aj v období rozsiahlej recesie v USA či globálnej krízy vo svete. To je výsledok prvej fázy záťažových testov 31 najväčších amerických finančných inštitúcií, ktorý zverejnila americká centrálna banka. Druhú fázu, a tým konečný výsledok testov, oznámi Federálny rezervný systém (Fed) na budúci týždeň. Až potom sa v plnej miere ukáže, ktoré banky celým testom prešli. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Predbežné výsledky testov 31 amerických bánk ukázali, že všetky inštitúcie sú v súčasnosti na tom lepšie než boli v ktoromkoľvek období od nástupu finančnej krízy v roku 2008. Pomohla im k tomu najmä stabilne rastúca ekonomika. Na záťažových testoch sa zúčastnili banky ako JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley, Goldman Sachs či Wells Fargo a u všetkých zostal základný ukazovateľ kapitálovej primeranosti v prípade krízového scenára nad požadovanou hranicou 5 %.

Niektorí analytici však poukazujú na to, že omnoho kritickejšia fáza testu bude tá druhá, ktorej výsledky zverejní Fed na budúci týždeň. V rámci neho centrálna banka oznámi, či komerčné banky budú môcť vyplácať akcionárom dividendy alebo uskutočniť spätné odkúpenie akcií. Fed bude vychádzať z toho, ako by banky zvládli prípadné budúce otrasy na trhu, ak by takéto kroky urobili.

"Testy, ktorých výsledky boli oznámené teraz, sú oveľa miernejšie než tie, ktorých výsledky zverejní Fed na budúci týždeň," povedal Cayetano Carrasco-Gea z Moody's Analytics. Ako dodal, očakáva, že na budúci týždeň niektoré banky testami neprejdú. Podľa agentúry Reuters by k nim mohli patriť napríklad americké divízie bánk Santander a Deutsche Bank.