Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Výbor nevypočul zamestnanca Finančnej správy pre kauzu Bašternák

Poslanec Smer-SD Ladislav Kamenický. Foto: TASR

Mimoriadne zasadnutie finančného výboru iniciovali opoziční poslanci za SaS a OĽaNO-NOVA pre kauzu Bašternák. Koalícia nepozvanie O. Čurillu zdôvodnili rozporom s rokovacím poriadkom a ústavou.

Bratislava 17. júna (TASR) – Finančný výbor parlamentu dnes nevypočul zamestnanca finančnej správy (FS) Ondreja Čurillu, ktorý je bývalým zástupcom riaditeľa jej kriminálneho úradu. Mimoriadne zasadnutie výboru iniciovali opoziční poslanci za SaS a OĽaNO-NOVA pre kauzu Bašternák. Koaliční poslanci nepozvanie Čurillu zdôvodnili rozporom s rokovacím poriadkom a ústavou.

Čurilla mal prísť na výbor vysvetliť, prečo nepodpísal sťažnosť na postup Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v kauze podnikateľa Ladislava Bašternáka a poskytnúť viac informácií týkajúcich sa medializovaného prípadu vratiek dane z pridanej hodnoty (DPH).

Predseda výboru Ladislav Kamenický (Smer-SD) na začiatku uviedol, že Národnej rade SR neprislúchajú právomoci výkonnej ani súdnej moci a jej orgány nemajú vyšetrovacie právomoci, preto nemôžu vypočúvať občanov. „Nie sme oprávnení pána Čurillu vypočúvať tak, ako to bolo navrhnuté. Nie sme vypočúvací orgán, ani vyšetrovateľ, preto je to v rozpore s ústavou a rokovacím poriadkom. Pána Čurillu sme tým pádom ani nepozývali,“ vysvetlil.

Ako dodal, poslanci si môžu nanajvýš niekoho pozvať. „Výbor musí rozhodnúť o tom, že niekoho pozveme. Môžeme si pozývať predstaviteľov vlády, vedúcich predstaviteľov štátnych orgánov – to je napríklad pán Imrecze (prezident FS, pozn. TASR), ale nie pán Čurilla. Môžeme si predvolávať aj prokurátorov, takže pán Čurilla nespadá do tejto oblasti,“ opísal Kamenický.

Zároveň pripomenul, že 22. júna uskutočnia poslanci finančného výboru poslanecký prieskum vo finančnej správe. „My sa takisto chceme ako poslanci pýtať a dozvedieť o kauze čo najviac. Môžeme osloviť prezidenta finančnej správy, aby pozval pána Čurillu, ale musí byť zbavený mlčanlivosti. Nie je to taký jednoduchý proces,“ zdôraznil Kamenický.

Poslanci Jozef Rajtár (SaS) a Igor Matovič (OĽaNO-NOVA), ktorí mimoriadnu schôdzu výboru navrhovali, sa z rokovania ospravedlnili. Zvyšní opoziční aj koaliční členovia sa pri hlasovaní o programe zdržali.

Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA), ktorý nie je členom výboru, označil zdôvodnenie koalície za výhovorku. „Keď už chceme slovičkáriť, v návrhu tejto schôdze nebolo 'vypočúvanie', ako sa to snaží prezentovať predseda výboru, ale 'vypočutie'. To znamená, že možno by sme mu nepoložili žiadnu otázku. Dnes nie je zodpovedaná iba jedna jediná – prečo pripravená sťažnosť proti odmietnutiu trestného stíhania nebola zo strany FS odoslaná príslušným orgánom činným v trestnom konaní,“ povedal.

Koalícia sa podľa neho obáva toho, že by pracovník finančnej správy povedal pravdu o tom, prečo nebola sťažnosť odoslaná. „Odpovede sa boja, a preto robia všetko pre to, aby pán Čurilla nevypovedal pred výborom, poslancami. Je absurdné si pýtať nejaké zbavenie mlčanlivosti, to nie je žiadna dôverná alebo tajná skutočnosť. My sa tu nebavíme o daňovom tajomstve,“ upozornil Grendel.