Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Firma Operatíva odmietla, že jej zamestnanci majú rozprávkové platy

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Aliancia Fair-play pred niekoľkými dňami poukázala na prípady plytvania v zdravotníctve a v rámci toho aj na firmu Operatíva, medicínska spoločnosť.

Bratislava 25. februára (TASR) - Firma Operatíva, medicínska spoločnosť odmietla, že by jej zamestnanci mali rozprávkové platy ako tvrdí Aliancia Fair - play. Spoločnosť má 18 zamestnancov, a to vrátane oboch spoločníkov - konateľov. "V roku 2014 vyplatila na mzdách a odvodoch 506.395 eur, priemerná hrubá mzda tak dosiahla 2637 eur," uviedol jeden z nich Peter Augustin.

Tvrdenia aliancie sa podľa neho nezakladajú na pravde a poškodzujú dobré meno spoločnosti. Optický dojem vysokých miezd malo spôsobiť vyplatenie podielu na zisku majiteľom spoločnosti cez mzdové prostriedky. "Tento zisk bol preukázateľne reinvestovaný na Slovensku v rámci našich ďalších podnikateľských aktivít spoločníkov a vytvoril k dnešnému dňu 23 nových pracovných miest," poukázal Augustin.

Priblížil, že firma od roku 1998 dodáva zdravotnícky materiál a prístrojové vybavenie vrátane inštalácie, servisu a poradenstva pre viacero nemocníc. Odmietol, že by išlo o čisto obchodnú firmu. Jej ziskovosť má byť primeraná odvetviu, v ktorom pôsobí. "Operatíva nepatrí medzi žiadnych gigantov slovenského zdravotníctva," podotkol Augustin s tým, že v roku 2014 bol obrat 13,9 milióna eur. Upozornil tiež, že takéto podnikanie nie je bez rizika a pohľadávky po lehote splatnosti im vlani vzrástli asi o jeden milión eur.

Aliancia Fair-play pred niekoľkými dňami poukázala na prípady plytvania v zdravotníctve a v rámci toho aj na firmu Operatíva, medicínska spoločnosť. Tvrdila, že priemerný príjem zamestnanca je 7674 eur mesačne. "Vzhľadom na to, že ide o čisto obchodnú firmu a že podniká v zdravotníctve, pokladáme za neštandardné, ak priemerný plat vo firme je podstatne vyšší ako plat premiéra či prezidenta," povedal vtedy analytik aliancie Peter Kunder s tým, že peniaze sa v zdravotníctve delia ťažko pochopiteľným spôsobom.