Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Firma uvádza v inzeráte vysoké školy, ktorých absolventov neakceptuje

Paneurópska vysoká škola. Foto: TASR

Kontroverzný inzerát bol uverejnený na najväčšom pracovnom portáli. Skúšali sme to niekoľkokrát, ale nedalo sa to, komentuje pre Denník N kvalitu absolventov niektorých vysokých škôl zástupkyňa firmy.

Bratislava 14. januára (Teraz.sk) - Bratislavská spoločnosť hľadá logistu, resp. ekonóma. Takýto inzerát zverejnila na portáli Profesia.sk. V požiadavkách na zamestnanca sa píše netradičný dodatok:

„Daná pracovná pozícia nie je vhodná pre absolventov nasledujúcich vysokých škôl:

 Univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne
 Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety
 Vysoká škola Sládkovičovo
 Paneurópska vysoká škola
 ostatné vysoké školy s odborom sociálna práca
 vysoké školy s odborom masmédiá a masmediálna komunikácia
 vysoké školy s odborom environmentálny manažment“


Olga Kralovičová, ktorá je v inzeráte uvedená ako kontaktná osoba, vysvetľuje, že s absolventmi týchto škôl a odborov sa nedá pracovať. „Skúšali sme to niekoľkokrát, dávali sme im šancu, ale nedalo sa to,“ zdôraznila pre Denník N. Absolventi spomínaných škôl nevedia podľa Kralovičovej odpovedať na základné otázky. Doteraz v inzerátoch podobné špecifikácie nezverejňovali, urobili to prvýkrát.

„Ide o subjektívny názor jednej spoločnosti, ktorá by takto nemala diskriminovať absolventov vysokej školy. Fakulta Práva na našej škole bola hodnotená ako najatraktívnejšia fakulta práva na Slovensku, čo znamená najlepšie uplatnenie absolventov na pracovnom trhu. Máme dosť zahraničných pedagógov z krajín Európskej únie, ale tiež zo Spojených štátov amerických, z Ruskej federácie, Číny,“ reagovala pre Denník N hovorkyňa Paneurópskej vysokej školy v Bratislave Helena Poláková. Pre spravodajský portál Teraz.sk dodala: „Neteší nás to, ale zatiaľ neplánujeme podniknúť v tejto veci žiadne právne kroky.“

„Zadávateľa sme upozornili, že by bolo vhodné zmeniť znenie inzerátu. Mrzí nás, ak sa absolventov týchto škôl podmienky dotkli, aj v našej firme pracujú veľmi kvalitní absolventi aj z týchto škôl,“ povedala Marcela Glevická z Profesie.

„Každý zamestnávateľ má právo dať si podmienky na zamestnanca,“ uvádza sa v stanovisku Ministerstva školstva. Rektor Akadémie médií Eduard Chmelár pre Teraz.sk označil tento inzerát za nešťastný. "Oni si asi neuvedomujú, že najlepší absolventi vymenovaných vysokých škôl sú vždy kvalitnejší ako priemerní absolventi tých ostatných, takže to považujem v prvom rade za hlúpe riešenie, ktoré v konečnom dôsledku poškodí samotnú firmu. Ale prosím, je to ich vec, koho si vyberú, niečo také ako "diskriminácia na základe absolvovanej školy" v našom právnom poriadku neexistuje," povedal pre náš portál.

V zmysle platnej legislatívy považuje riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva Marian Mesároš znenie inzerátu zverejneného spoločnosťou Damon z hľadiska jeho obsahovej stránky, za znenie vykazujúce znaky priamej diskriminácie. „Akákoľvek diskriminácia v pracovnoprávnych vzťahoch je zakázaná a obdobne to platí aj pre predzmluvné vzťahy, medzi ktoré môžeme zaradiť aj vzťahy vznikajúce v rámci výberového procesu na obsadenie pracovnej pozície. Zamestnávateľ má právo vymedziť stupeň či druh vzdelania potrebného, no nemá byť založené iba na vzdelávacej inštitúcii, kde získal vzdelanie. Legislatíva umožňuje dotknutým vysokým školám možnosť obrátiť sa s návrhom na začatie konania na ochranu mena a dobrej povesti na príslušný súd," vysvetľuje Mesároš.

Absolventi dotknutých škôl, ktorých odradila formulácia zverejneného inzerátu od uchádzania sa o pracovnú pozíciu, majú možnosť podať podnet na Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.