Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Firmy vo verejných tendroch zverejnia konečných užívateľov výhod

Na snímke minister spravodlivosti SR Tomáš Borec, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Právnu normu z dielne Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorú v parlamente prezentoval minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), dnes 80 hlasmi schválili poslanci.

Bratislava 3. júla (TASR) - Firmy, ktoré sa uchádzajú o štátne zákazky vo verejných tendroch, budú zverejňovať svojich konečných beneficientov. Vytvorenie verejného registra konečných užívateľov výhod z firiem prináša novela zákona o verejnom obstarávaní. Právnu normu z dielne Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorú v parlamente prezentoval minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), dnes 80 hlasmi schválili poslanci.

Register bude obsahovať údaje fyzických osôb, ktoré sú skutočnými, nielen formálnymi vlastníkmi subjektov participujúcich na verejnom obstarávaní. Má ísť o podmienku, aby takýto podnikateľ mohol dostať zákazku od štátu.

Verejný obstarávateľ tak v budúcnosti nesmie uzavrieť zmluvu s uchádzačmi, ktorí nebudú mať v novom registri zapísaných konečných užívateľov výhod. Táto podmienka sa týka aj subdodávateľov a osôb, ktoré zabezpečujú ekonomickú či odbornú spôsobilosť účastníka vo verejnej súťaži.

"Dôvodom predloženia návrhu zákona je snaha zabezpečiť, aby zmluvy vo verejnom obstarávaní uzatvárali iba subjekty so známou vlastníckou štruktúrou až po úroveň fyzických osôb. Identifikácia konečných užívateľov výhod má nesporný význam na zvýšenie transparentnosti, zabránenie konfliktu záujmov a boj proti korupcii vo verejnom obstarávaní," tvrdí predkladateľ.

Podkladom pre zápis konečných užívateľov výhod do registra má byť okrem samotnej žiadosti aj doklad o oprávnení dodávať tovar alebo službu, čestné vyhlásenie, že konečný užívateľ výhod spĺňa vybrané podmienky týkajúce sa jeho bezúhonnosti, ako aj čestné vyhlásenie o pravdivosti a úplnosti údajov. Podnikateľ bude musieť pri zápise konečných užívateľov výhod informovať aj o tom, či títo sú, alebo nie sú verejnými funkcionármi.

Verejný obstarávateľ má mať zo zákona možnosť vypovedať zmluvu s uchádzačom, ktorý nemal svojich konečných užívateľov výhod v čase jej uzavretia zapísaných v určenom registri. Pokiaľ tak nebude postupovať, hrozí mu pokuta päť percent zo zmluvnej ceny. Sankciou pre uchádzača, ktorý si nesplní tieto povinnosti, má byť okrem pokuty od 10.000 eur do jedného milióna eur aj zákaz účasti vo verejnom obstarávaní na obdobie troch rokov.

Novela upravuje vyčiarknutie z registra konečných užívateľov výhod. Okrem tradičných dôvodov, teda uvedenia nepravdivých údajov, napríklad aj v prípade, že podnikateľ má pobyt alebo sídlo v štáte, ktorý nespolupracuje pri overovaní identifikácie konečného užívateľa výhod. ÚVO má v súvislosti s overovaním pravdivosti údajov v registri získať výnimku z daňového a bankového tajomstva. Novela tiež zavádza povinnosť spolupracovať s úradom napríklad pre finančnú spravodajskú jednotku.

Opozícia považuje novelu za nedostatočnú. Niektorí poslanci cez pozmeňujúce návrhy žiadali, aby sa povinný register netýkal len verejných tendrov, ale aj čerpania eurofondov, nadobúdania majetku štátu či výberu zdravotného poistenia. Tieto iniciatívy však vládna strana nepodporila.

Neprešiel ani pozmeňujúci návrh Miroslava Kadúca (OĽaNO), ktorý chcel zaviesť zodpovednosť funkcionárov za škodu na verejných prostriedkoch. Osoby, ktoré vstupujú do verejných obstarávaní za štát, by podľa Kadúca museli pri nakladaní s verejnými peniazmi postupovať s odbornou starostlivosťou, hospodárne, efektívne a v súlade s účelom ich použitia.