Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. HRON: Firmy zapojené do duálneho vzdelávania robia výber žiakov

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Zamestnávatelia s certifikátom si vyberajú školy, s ktorými podpíšu zmluvy o spolupráci.

Bratislava 7. mája (TASR) – Do systému duálneho vzdelávania v školskom roku 2015/2016 vstupuje 170 zamestnávateľov. Zabezpečia tak odbornú prípravu na celom Slovensku v 37 odboroch 1448 žiakom, ktorí končia základnú školu. Žiaci, ktorí chcú využiť príležitosť nadobudnúť svoje vedomosti priamo v praxi vo firmách, majú ešte pár dní na to, aby sa rozhodli absolvovať duálne štúdium. Prihlášky na školy, ktoré sa do systému zapojili už v tomto roku, môžu podať do 11. mája 2015 a do 16. júna 2015 v rámci odvolacích konaní.

"V súčasnosti prebieha nábor žiakov, dohadujeme spoluprácu so školami, ktoré do nového systému vstupujú. Oproti minulosti, keď výber robili školy, robia výber už firmy, ktoré uzatvárajú učebné zmluvy so žiakmi a so školami uzatvárajú zmluvy o spolupráci," povedal dnes na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v Bratislave, koordinátor zamestnávateľov združených v Rade vlády SR pre odborné vzdelávanie a prípravu Július Hron.

Zamestnávatelia, ktorí vstúpili do systému, vidia v ňom nádej, že si pripravia kvalifikovanú pracovnú silu, ktorá by mohla v ich firme po skončení štúdia nájsť uplatnenie. Motiváciou pre žiakov, môže byť nielen vreckové, ale aj rôzne benefity firiem.

"Momentálne sa zamestnávatelia zapojení do systému duálneho vzdelávania nepozerajú až tak na ekonomickú výhodnosť tohto kroku. Tým, že preberáme 60 % učebných odborov, musíme na to pripraviť podmienky, vyškoliť inštruktorov pre zamestnávateľov. Takto naše náklady na jedného žiaka sa pohybujú medzi 2000 až 3000 eur ročne, hlavne v prvom ročníku to bude finančne náročné," vyčíslil Hron pre TASR. Z tejto sumy si zhruba 700 eur firmy, ktoré dosahujú zisky, môžu uplatniť v daňových výdavkoch. Podľa Hrona sa takto nedá hovoriť, že by pre zamestnávateľov bolo zapojenie sa do systému ziskové. "Prínosom však bude produktívna práca, ktorú dosiahnu spoločne so študentmi. Tento typ vzdelávania prinesie výhody aj pre región, v ktorom podnikajú," myslí si Hron. Kvôli neutešenej demografickej krivke Slovenska je podľa Hrona dôležité, aby si zamestnávatelia vychovali každého jedného žiaka pre svoje potreby.

Zamestnávatelia s certifikátom si vyberajú školy, s ktorými podpíšu zmluvy o spolupráci. Spoločne robia nábor žiakov a do 30. 8. 2015 vybrané firmy vyškoľujú inštruktorov, ktorí budú kvalifikovane viesť žiakov počas celého 3-ročného obdobia.

Certifikáty firmám udeľuje sedem zväzov a komôr, ktoré sa do systému zapojili, zastupujú 640.000 zamestnancov a okolo 11.500 členských firiem. Zastrešujú všetky študijné a učebné odbory, ktorých je momentálne okolo 440.

Do duálneho vzdelávania sa prihlásilo okolo 200 firiem, z nich 131 k 1. 9. 2015 a ďalších 70 firiem začne s vyučovaním v nasledujúcom školskom roku 2016/2017, pričom je predpoklad, že ich počet ešte stúpne na 300 firiem.