Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M.FLAŠÍKOVÁ-BEŇOVÁ: Kto podlieza extrémistov, môže skončiť ako Cameron

Monika Flašíková Beňová, printscreen TABLET.TV Foto: TABLET.TV

VIDEO Slovenské predsedníctvo zrejme nebude môcť naplniť svoj program, hlavnými témami bude brexit, terorizmus a ochrana hraníc EÚ, povedala pre TABLET.TV europoslankyňa M. Flašíková-Beňová.

Bratislava 30. júna (Teraz.sk) – Výsledok britského referenda môže byť mementom pre tradičné európske politické strany v tom, aby nepodliezali latky, ktoré im nastavujú rôzne extrémistické zoskupenia. „Lebo David Cameron sa nechal vyprovokovať práve tým, že vymyslel tému referenda, ešte v rámci svojej volebnej kampane. A keď už ju vymyslel, musel ju dotiahnuť do konca,“ povedala pre TABLET.TV europoslankyňa Smeru-SD Monika Flašíková – Beňová.

Správanie Davida Camerona v súvislosti s referendom bolo podľa nej pre britského voliča veľmi ťažko pochopiteľné. „Zoberte si, že ste volič, ktorý volí nejakého politika preto, že sľúbi o čomsi referendum. A vy (politik, pozn. Teraz.sk) ho vyhlásite a potom poviete (voličovi): Ale v tom referende sa vyjadri, že si vlastne proti tomu, prečo som to referendum urobil,“ poznamenala. „Je to absurdné. S voličmi treba hovoriť veľmi otvorene. Občania si zaslúžia pravdu a keď im budeme hovoriť pravdu, tak sa môžeme spoľahnúť aj na to, že sa budú správne rozhodovať,“ dodala Flašíková - Beňová.



Brexit mal podľa nej aj ďalšie príčiny. „Niektorí tvrdia, že to boli zlé informácie, ktoré mala časť britských voličov, niektorí, že je to istá britská arogancia a povýšeneckosť a iní, že procesy, ktoré prebehajú v členských štátoch, sú pre veľa ľudí neuchopiteľné. Myslím si, že túto situáciu vytvorilo zo všetkého troška,“ konštatuje.

Na margo slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie poznamenala, že pravdepodobne nenaplní svoj program kvôli novým kľúčovým témam. V lete podľa nej ešte budú v mnohých inštitúciách prázdniny, od jesene sa však rozbehnú kľúčové diskusie o tom, ako realizovať článok 50 Lisabonskej zmluvy v prípade vystúpenia Veľkej Británie.

„Druhou významnou otázkou bude to, čo súvisí s útokom v Istanbule a to je boj proti terorizmu,“ povedala. Dodala, že témou bude aj prijatie rekonštruovaného Dublinského dohovoru. „Musíme hovoriť o tom, že veľmi súrne potrebujeme posilniť našu vonkajšiu hranicu,“ uzavrela na margo hraníc Európskej únie Monika Flašíková Beňová.