Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Flašíková-Beňová: Frešo robí z pacientov rukojemníkov v prospech firmy

Monika Flašíková Beňová Foto: TASR/AP

Podľa Flašíkovej-Beňovej je nekorektné, že Frešo nepodmienil zachovanie prvej pomoci už pri podpisovaní zmluvy na rekonštrukciu.

Bratislava 15. júla (TASR) - Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo (SDKÚ-DS) robí z pacientov rukojemníkov v prospech súkromnej firmy. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásila poslankyňa BSK a kandidátka na post predsedu kraja Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD). Podľa jej slov Frešova snaha venovať ďalšie 3 milióny eur nemocnici v Malackách, ktorú prevádzkuje súkromná spoločnosť, stále vyvoláva viacero otáznikov.

"Je to len ďalší dôkaz toho, že ako verejný činiteľ koná dlhodobo v prospech súkromnej firmy a nie v záujme daňových poplatníkov," tvrdí Flašíková-Beňová. Pripomenula, že táto nemocnica, ktorú si od BSK v roku 2004 prenajala na 30 rokov súkromná spoločnosť, už v minulosti od Freša dostala 2,2 milión eur na svoju rekonštrukciu. "Nie je pritom tajomstvom, že od svojich pacientov vyberá poplatky. Teraz jej chce bratislavský župan venovať ďalšie milióny pod zámienkou udržania lekárskej služby prvej pomoci. To všetko bez toho, aby vysvetlil, ako a na základe čoho sa k tejto sume dopracoval," upozornila europoslankyňa.

Podľa Flašíkovej-Beňovej je nekorektné, že Frešo nepodmienil zachovanie prvej pomoci už pri podpisovaní zmluvy na rekonštrukciu. "Namiesto toho dohodol najhoršie zmluvné podmienky. Z nich vyplýva, že spoločnosť, ktorá má nemocnicu v prenájme, môže pohotovostnú službu zrušiť, ak na jej prevádzku nedostane peniaze od BSK. Ide pritom o pohotovosť pre 80.000 ľudí. Nezodpovedný prístup župana Freša vedie k tomu, že z pacientov sa stávajú rukojemníci súkromnej firmy," vyhlásila s dôvetkom, že Frešo zmluvu krátko pred hlasovaním na júnovom zastupiteľstve stiahol, lebo sa zľakol "oveľa korektnejšieho návrhu" z dielne Smeru-SD. Ten bol založený na tom, aby sa na vykrývaní straty podieľala aj súkromná spoločnosť, a to polovicou.

Flašíková-Beňová zároveň pripomenula, že prenájom nemocnice mal pôvodne zbaviť BSK finančnej záťaže. "Výsledkom je, že Pavol Frešo prichádza s ďalšími návrhmi ako naliať milióny eur do nemocnice, ktorá je už dávno v súkromných rukách. Župa tým podporuje podnikateľské aktivity súkromnej spoločnosti a náklady znášajú obyvatelia kraja," podotkla.

Politička zároveň vyzvala Pavla Freša, aby obnovil rokovania so súkromnou spoločnosťou a nevystavil 80.000 obyvateľov situácii, že od 1. septembra im zanikne pohotovosť v tejto spádovej nemocnici. "Dúfam, že župan zvolá mimoriadne krajské zastupiteľstvo, kde bude možné zmluvné podmienky so spoločnosťou opätovne prerokovať," apelovala.