Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

M. Flašíková-Beňová: KDH podporuje nedemokratické konanie V. Orbána

Politička a poslankyňa Európskeho parlamentu za Smer-SD Monika Flašíková Beňová Foto: TASR/AP

Európsky parlament sa 3. júla vyslovil za monitorovanie krokov maďarskej vlády obviňovanej z porušovania základných práv.

Bratislava 12. júla (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) podporuje nedemokratické konanie maďarského premiéra Viktora Orbána (Fidesz). Týmito slovami reagovala europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) na vyjadrenie členky Európskeho parlamentu (EP) za KDH Anny Záborskej z 11. júla, v ktorom Záborská kritizovala postoje zástupcov socialistickej frakcie EP k otázkam vnútornej politiky Maďarska.

"Zatiaľ, čo KDH podporuje nedemokratické konanie Viktora Orbána, SDKÚ-DS sa v tejto téme iba hľadá. Postoje Smeru-SD boli v tejto téme vždy konzistentné," vyhlásila Flašíková-Beňová na margo uznesenia EP, ktorým žiada monitorovanie krokov maďarskej vlády obviňovanej z porušovania základných práv. Európsky parlament v uznesení prijatom na plenárnom zasadaní 3. júla v Štrasburgu žiada začatie monitorovacieho mechanizmu, ktorý by vykonávala Európska komisia, Európsky parlament a Rada ministrov. V prípade, že Budapešť nesplní požiadavky EÚ, mal by sa začať uplatňovať sankčný mechanizmus.

"Chápem, že socialistom sa nepáči podpora rodiny uzákonená v novej maďarskej ústave, ale mandát na zmenu ústavy získala vláda Viktora Orbána od maďarských občanov v slobodných a demokratických voľbách. Pani Flašíková-Beňová ani jej kolegovia takýto mandát nemajú," tvrdí Záborská. Nesúhlasí preto ani s predmetným uznesením europarlamentu.

"Pani poslankyňa Flašíková-Beňová a jej kolegovia zo socialistickej frakcie by si mali uvedomiť, že úlohou Európskeho parlamentu nie je navrhovať ústavy členských štátov Európskej únie," zdôraznila europoslankyňa za KDH. Európsky parlament má podľa nej v prvom rade prijímať legislatívne pravidlá s cieľom zjednodušovať uplatňovanie základných slobôd, pohybu osôb, tovarov a služieb kdekoľvek v EÚ. "Rozhodovanie o tom, či zákony niektorého členského štátu nie sú v súlade s jeho európskymi záväzkami, prináleží Európskemu súdnemu dvoru, nie poslancom," dodala Záborská.

Poslanec Národnej rady SR Ivan Štefanec za SDKÚ-DS, ktorá je, podobne ako KDH, súčasťou Európskej ľudovej strany (EĽS) 11. júla vyhlásil, že Európsky parlament (EP) mal právo prijať uznesenie, ktorým kritizoval situáciu v susednom Maďarsku pre koncentráciu moci v rukách jednej strany a oslabovanie kontroly moci zo strany opozície. Zároveň však upozornil, že tému ľudských práv v Maďarsku na nedávnom stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom nijako nezdôrazňoval ani slovenský predseda vlády a líder Smeru-SD Robert Fico.

"Vôbec som nezachytil, že by otvoril túto tému," povedal na adresu Fica Štefanec. Dodal, že Smer-SD kritizuje politiku Viktora Orbána najmä doma, ale keď na to má na bilaterálnom stretnutí priestor, mlčí. Na rozdiel od europoslankyne Anny Záborskej (KDH), podľa ktorej EP vôbec nemá právo riešiť otázky týkajúce sa ústav členských štátov, a teda ani Maďarska, podľa Štefanca v tomto prípade EP konal správne.

"SDKÚ-DS vždy presadzovala otvorenosť a demokraciu. Na základe dodržiavania týchto hodnôt posudzujeme aj situáciu v iných krajinách," povedal. "Evidujeme, že v Maďarsku dochádza ku koncentrácii moci v rukách jednej strany a oslabovaniu kontrolných mechanizmov opozície," priznal. Dodal však, že podobný problém, aj keď v menšej miere, má podľa neho aj Slovensko, kde je tiež "vláda jednej strany".

"Riešime to v Európskom parlamente, lebo je to téma Európskeho parlamentu. Dva roky sa pripravovala, v Budapešti bola misia poslancov EP. Spravodajcom bol portugalský poslanec Rui Tavares, ktorý navrhol objektívnu správu," reaguje Flašíková-Beňová. Na margo stretnutia slovenského a maďarského premiéra poznamenala, že sa konalo ešte pred rokovaním europarlamentu o situácii v Maďarsku a jeho predmetom boli iné otázky. "Premiér Fico s Viktorom Orbánom rokovali o bilaterálnych témach," zdôraznila.

Európsky parlament sa 3. júla vyslovil za monitorovanie krokov maďarskej vlády obviňovanej z porušovania základných práv. Prijatiu uznesenia predchádzala v EP búrlivá diskusia o správe o stave základných práv v Maďarsku, ktorú vypracoval portugalský poslanec Rui Tavares. Osobne sa na nej zúčastnil aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý ju označil za "veľmi urážlivú". "Nechceme Európu, kde je obmedzovaná naša sloboda," povedal. EP okrem iného kritizoval, že Orbánova vláda prijatím mnohých ústavných a legislatívnych zmien sústredila moc do svojich rúk. K tejto kritike sa pripojili sociálni demokrati, zelení a liberáli, zatiaľ čo viacerí konzervatívni poslanci Orbána podporili a odsúdili správu ako politicky motivovanú.