Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

FLAŠÍKOVÁ BEŇOVÁ: Informácie o odtlačkoch prstov znížia kriminalitu

Monika Flašíková-Beňová Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rýchla výmena informácií je kľúčová pre políciu, ako aj ostatné orgány presadzovania práva.

Bratislava/Brusel 22. septembra (TASR) – Zlepšiť výmenu informácií o odtlačkoch prstov medzi členskými štátmi Európskej únie. To je cieľom súhrnnej správy, s ktorej predbežným obsahom sa dnes prvýkrát oboznámia členovia Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci Európskeho parlamentu (EP).

Hlavnou spravodajkyňou správy je europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Priblížila, že základom správy budú konkrétne návrhy na zjednodušenie a zrýchlenie súčasnej spolupráce krajín. „Pri ich formulácii považujem za dôležité vychádzať aj z praktických skúseností slovenských kriminalistov,“ uviedla poslankyňa EP v tlačovej správe.

Dokument bude podľa Flašíkovej Beňovej zároveň hodnotiť súčasnú prax v tejto oblasti. Rýchla výmena informácií je kľúčová pre políciu, ako aj ostatné orgány presadzovania práva. Môže sa tak zvýšiť objasnenosť trestných činov a zlepšiť prevencia, zhodnotila.

„Jedným z cieľov je aj podpora posilnenia cezhraničnej policajnej spolupráce, ktorá by mala v konečnom dôsledku viesť k zvýšeniu bezpečnosti,“ priblížila ďalej europoslankyňa s tým, že téma je dôležitá aj z dôvodu tragických skúseností s teroristickými útokmi, ktoré sa v nedávnej minulosti v Európe odohrali, pričom obavy z ďalších dnes neutíchajú.

„Efektívnejšie zdieľanie informácií o daktyloskopických údajoch možných páchateľov je jedným z dôležitých nástrojov ich identifikácie, odhaľovania a následne zabraňovania takýmto barbarským činom,“ doplnila poslankyňa.