Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Flašíková Beňová o gréckom referende: Ich dlh neprejedli bežní Gréci

Monika Flašíková Beňová, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Predstavitelia únie a veriteľských inštitúcií by si podľa nej mali pripomínať, že k súčasnej situácii v Grécku výrazne prispelo aj fatálne zlyhanie kontrolných mechanizmov EÚ

Bratislava 5. júla (TASR) - Vývoj udalostí po oznámení výsledku dnešného gréckeho referenda bude mať zásadný význam pre budúcnosť Európskej únie. Myslí si to europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD).

Podľa nej to napriek existujúcim problémom naznačí schopnosť a ochotu pracovať spoločne ďalej na európskom projekte alebo, naopak, môže položiť základy jeho postupného rozkladu.



"Napriek opakujúcim sa siláckym rečiam o tom, ako je eurozóna na prípadný odchod Grécka momentálne pripravená, sa všetky dôsledky takéhoto kroku nedajú hodnoverne predvídať. Áno, technicky to možno v istom časovom horizonte prežije. Na druhej strane to však prinesie výraznú mieru destabilizácie, no hlavne popretie myšlienky jednotnej a solidárnej Európy, ktorej pôvodný význam by takýmto krokom fakticky zanikol," upozornila europoslankyňa v tlačovej správe pre médiá.

Je presvedčená o tom, že by sa malo nahlas a úprimne povedať, že Grécko svoje záväzky v dnešnej podobe napriek akýmkoľvek odporúčaným reformám nikdy splatiť nedokáže. "Od toho by následne mali byť odvodené ciele a úvahy ako ďalej," podotkla europoslankyňa.

Predstavitelia únie a veriteľských inštitúcií by si podľa nej mali pripomínať, že k súčasnej situácii v Grécku výrazne prispelo aj fatálne zlyhanie kontrolných mechanizmov EÚ, ktoré o splnení podmienok a prijatí krajiny do menovej únie spolurozhodovali. "Okrem suchých konštatovaní o akomsi pochybení za to doposiaľ nikto nebol bratý na zodpovednosť," podčiarkla.

Upozornila tiež, že grécky dlh napriek rôznym dezinformáciám "neprejedli" bežní grécki občania. "Môže zaňho nezodpovedné správania sa ich predošlých politických garnitúr a rôznych oligarchov, ktorí sú, navyše na rozdiel od obyčajných ľudí v tej krajine, na akýkoľvek scenár dnes už pripravení. Veľká časť tohto dlhu je totiž dávno uložená vo švajčiarskych bankách a v rôznych daňových rajoch," uzavrela Flašíková Beňová.