Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Flašíková Beňová: Podiel žien vo vedúcich pozíciách je demotivujúci

Monika Flašíková-Beňová Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pokrok v tejto oblasti je podľa poslankyne EP neuveriteľne pomalý a demotivujúci.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Jednou z tém dnešného tzv. mini plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) je aj podpora rovnomerného zastúpenia žien vo vedúcich pozíciách v podnikoch. Týkať sa bude návrhu smernice, s ktorým prišla Európska komisia ešte v roku 2012, no predstavitelia členských štátov zastúpení v Rade EÚ si odvtedy bohužiaľ nenašli príležitosť sa k nej vyjadriť.

Od zverejnenia návrhu Komisie, do konca roku 2014, sa celoeurópsky podiel žien v riadiacich pozíciách zvýšil približne o dve percentá, pričom dnes nedosahuje zďaleka ani pätinu. "Pokrok v tejto oblasti je neuveriteľne pomalý a demotivujúci. Nepomáha tomu ani dlhodobý nárast vzdelanosti žien, ktoré už niekoľko rokov predstavujú väčšinu absolventov univerzít," uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Situácia sa navyše rôzni v závislosti od konkrétnych krajín.

Niektoré, ako Francúzsko môžu ísť príkladom. Došlo tam k prijatiu záväzných pravidiel týkajúcich sa postupného zvyšovania zastúpenia žien v riadiacich funkciách a dosahujú aj výsledky. "Iné štáty spravili v tejto oblasti naopak žalostne málo a nemôžu sa preto čudovať, že podiel žien na vedúcich miestach im v niektorých rokoch dokonca klesá. Bohužiaľ sa medzi ne zaraďuje aj Slovensko," pripomenula europoslankyňa.

Je pritom dokázané, že zvýšenie ženského zastúpenia v riadiacich orgánoch spoločností môže mať pozitívny vplyv na výkonnosť podnikov. Bránia mu pretrvávajúce stereotypy, nedostatočná transparentnosť pri výbere a povyšovaní pracovníkov, či nedostatočná podpora na vyváženie starostlivosti o rodinu s prácou. "Návrh smernice týkajúcej sa rovnomerného zastúpenia žien vo vedúcich pozíciách v podnikoch si získal jednoznačnú podporu európskych orgánov, či už Komisie alebo parlamentu. Veľmi by pomohlo keby sa k nemu konečne po takmer troch rokoch vedeli postaviť aj čelní predstavitelia národných štátov," uzavrela poslankyňa.