Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Flašíková-Beňová: USA sledovaním internetu porušujú ľudské práva

Politička a poslankyňa Európskeho parlamentu za Smer-SD Monika Flašíková Beňová Foto: TASR/AP

Predstavitelia europarlamentu sa od začiatku zapájali do slovnej prestrelky medzi EÚ a USA po vypuknutí škandálu.

Brusel/Štrasburg 2. júla (TASR) - Spojené štáty vnímame ako partnera, ale musíme byť kritickí ku krajinám, kde dochádza k porušovaniu ľudských práv, vrátane sledovania internetu spravodajskými službami. Slovenská europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová tak opísala pozíciu Európskeho parlamentu (EP) v afére, ktorá zatieňuje vzťahy medzi EÚ a USA.

Predstavitelia europarlamentu sa od začiatku zapájali do slovnej prestrelky medzi EÚ a USA po vypuknutí škandálu okolo odhalení, že americká Národná bezpečnostná agentúre (NSA) sledovala nielen občanov EÚ, ale aj európskych diplomatov.

O nespokojnosti poslancov EP s odhalenými praktikami NSA a afére, ktorú médiá označili ako "Europagate," svedčí aj skutočnosť, že počas prebiehajúceho plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu sa bude o tejto téme rokovať a hlasovať.

Poslanci počas stredajšej rozpravy s predstaviteľmi Európskej komisie a Rady chcú poukázať na dopady amerického programu PRISM na súkromie občanov EÚ a budú požadovať urýchlenú reformu ochrany osobných dát v EÚ. Parlament k týmto otázkam prijme uznesenie vo štvrtok.

"Sme za také uznesenie, aby sme jasne pomenovali, že my USA vnímame ako partnera, ale dokážeme byť kritickí ku krajinám, kde dochádza k porušovaniu ľudských práv. A sledovanie internetu informačnou spravodajskou službou je porušovaním ľudských práv," uviedla Flašíková-Beňová v rozhovore pre TASR.

Podľa nej by bolo namieste, keby EÚ jasne informovala partnerov v USA, že takéto praktiky sú neakceptovateľné, čo platí aj pre spravodajské a informačné služby v členských štátoch EÚ. Europoslanci totiž majú správy aj o sledovacom programe Tempora, ktorý údajne využívajú britské tajné služby.

"Sociálni demokrati by v tomto smere mali ísť príkladom a mali by vo forme uznesenia zadefinovať, že takéto niečo je neprípustné," uviedla Flašíková-Beňová na okraj súčasného škandálu s programom PRISM.

Pre uznesenie v podobnom duchu volajú nielen socialisti a demokrati v EP (S&D), ale aj skupina liberálov v EP (ALDE). Jej predseda Guy Verhofstadt v pondelok uviedol, že ak sa americká špionáž voči EÚ potvrdí, tieto praktiky musia okamžite prestať. Podľa neho si Amerika musí uvedomiť, že podkopáva vzájomnú dôveru v ten najnevhodnejší moment, keď obe strany sa chystajú na otvorenie rokovaní o strategickom transatlantickom voľnom obchode.