Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

FLAŠÍKOVÁ BEŇOVÁ: Vyhováranie sa na Európsku úniu padne politikom vhod

Na archívnej snímke europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Foto: TASR/Michal Svítok

Monika Flašíková Beňová je poslankyňou za frakciu Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov v EP. Doteraz v pléne podľa jej slov vystúpila takmer 700-krát.

Bratislava 6. augusta (TASR) – Ľudia sa o otázky týkajúce sa právomocí a kompetencií Európskej únie (EÚ) nezaujímajú. To vyhovuje domácim politikom bez ohľadu na stranícke tričko. O vysvetľovanie sa zároveň takmer vôbec nepokúšajú, pretože vyhováranie sa na úniu im vždy padne vhod, keď nevedia obhájiť vlastnú neschopnosť, rozhodnutia a kroky pred svojimi voličmi. Pre TASR to povedala europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD).

Účasť v eurovoľbách na Slovensku označila za tradične zahanbujúcu. "Za jednu z dôležitých úloh slovenských zástupcov v Európskom parlamente (EP) považujem schopnosť aktívne a zmysluplne interpretovať a prenášať témy, ktoré sa riešia na európskej úrovni, bližšie na tú našu domácu. Osobne sa ich usilujem prezentovať spôsobom, aby im ľudia vedeli ľahko porozumieť a osvojili si ich aspoň čiastočne za svoje," odpovedala na otázku, čo ako europoslankyňa urobila počas funkčného obdobia preto, aby nízku volebnú účasť zmenila.

Zároveň dodala, že sa o to dlhodobo usiluje prostredníctvom osobných stretnutí či komunikácie s novinármi, informovaním prostredníctvom tlačových správ, sociálnych sietí a blogov.

"V spolupráci s kolegami som v uplynulom období pripravila niekoľko materiálov a deklarácií zameraných na zlepšovanie podmienok pre hendikepovaných ľudí v EÚ, posun v oblasti európskej minimálnej mzdy, ochrany spotrebiteľa predovšetkým v súvislosti so zlepšením monitorovania kvality potravinárskych výrobkov, ako aj obmedzovania používania olova v snahe o ochranu zdravia a životného prostredia," reagovala na otázku, čo konkrétne urobila od zvolenia do funkcie pre slovenských občanov.

Ďalej uvádza, že bola spravodajkyňou správ týkajúcich sa lepšej výmeny informácií o odtlačkoch prstov medzi krajinami únie, čo súviselo s otázkou boja proti terorizmu, ale aj organizovanému zločinu, vrátane potláčania obchodu s drogami či obchodu s ľuďmi. Ako tieňová spravodajkyňa sa podieľala na príprave nariadenia ohľadom Európskej policajnej akadémie (CEPOL) a taktiež sa venovala príprave protokolu zameraného na obmedzenie nelegálneho obchodu s tabakovými výrobkami.

Doteraz v pléne EP podľa jej slov vystúpila takmer 700-krát. Oficiálna stránka EP jej vyjadrenie potvrdzuje - uvádza 699. Je poslankyňou za frakciu Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov v EP. Ďalej je členkou Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci a Delegácie pri Spoločnom parlamentnom zhromaždení AKT (Afrika, Karibik a Tichomorie)-EÚ.