Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

FLAŠÍKOVÁ - BEŇOVÁ: Jourová nie je schopná riešiť utečeneckú krízu

Eurokomisárka Věra Jourová, zodpovedná za oblasť spravodlivosti Foto: TASR/AP

Práve to má byť dôvodom jej vypočutia v pléne Európskeho parlamentu.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Eurokomisárka Věra Jourová, zodpovedná za oblasť spravodlivosti, nebola za niekoľko mesiacov trvania utečeneckej krízy schopná prísť s čo i len jedným fungujúcim legislatívnym opatrením zameraným na jej riešenie. Tvrdí to slovenská europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD).

Práve to má byť dôvodom jej vypočutia v pléne Európskeho parlamentu (EP). "Ide o prvý krok, ktorý budem iniciovať. Ak nebude vedieť pomenovať a obhájiť kroky, ktoré plánuje v najbližšom čase pre zastavenie prílivu migrantov urobiť, je myslím viac ako na mieste výzva na jej odstúpenie a nahradenie niekým kompetentným a schopným pružnej reakcie," povedala Flašíková Beňová.

K celému problému sa podľa nej alibisticky stavia aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Od Jourovej mal požadovať prípravu legislatívnych návrhov, myslí si. "Alibizmus predstaviteľov Komisie prispieva k posilňovaniu xenofóbnych nálad a pretŕčaniu sa extrémistov," podotkla.

Nové legislatívne opatrenia by sa podľa Flašíkovej Beňovej mali týkať azylovej politiky, ktorá sa napriek existencii spoločného európskeho azylového systému ukazuje ako nedostatočne pružná a schopná adekvátne reagovať na súčasnú masívnu utečeneckú vlnu v Európe. Rovnako by to mali byť návrhy prísnych represívnych opatrení pre pašerákov.

"Pravidelne si v parlamente odstojíme minútu ticha za obete, čo je síce slušné gesto, no ďalej sa vôbec nič nedeje. Obchodníci s ľudským nešťastím pritom zatiaľ pani eurokomisárke postupne prerástli cez hlavu," dodala.