Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovensko neuspelo v súboji o sídlo agentúry EMA, vyhral Amsterdam

Na snímke sídlo Európskej liekovej agentúry (EMA) v Londýne. Foto: TASR/ AP

O tomto výsledku rozhodlo pondelňajšie hlasovanie Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

Brusel 20. novembra (TASR) - Slovenská republika v pondelok neuspela v súboji o presídlenie Európskej agentúry pre lieky (EMA) z Londýna do Bratislavy. Po marci 2019 bude teda EMA sídliť v Amsterdame, Kodani alebo Miláne, ktoré postúpili do druhého kola.

O tomto výsledku rozhodlo pondelňajšie hlasovanie Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

Ministri členských krajín EÚ pristúpili k procesu hlasovania s dvojhodinovým meškaním. Najskôr bola na stole EMA, o sídle EBA sa bude hlasovať až po tom, ako bude známy konečný výsledok prvého súboja.

Diplomatické zdroje z prostredia EÚ potvrdili, že ministri začali s prvým kolom hlasovania o sídle EMA krátko po 16.00 h miestneho času. O 16.30 h prišla správa, že prebieha sčítavanie hlasov odovzdaných v prvom kole a krátko nato aj zistenie, že Bratislava prvé kolo hlasovania "neprežila".

Do druhého kola sa posunuli kandidatúry Amsterdamu, Kodane a Milána, teda členských krajín, na ktorých území už sídlia nejaké agentúry EÚ. Znamená to, že Slovensko v politickom hlasovaní neuspelo s argumentom o regionálne rovnomernejšom prerozdelení agentúr s dôrazom na krajiny, ktoré ešte žiadnu agentúru nehostia.

Najviac, 25 bodov, získalo v prvom kole Miláno. Na druhom mieste boli zhodne s 20 hlasmi Amsterdam a Kodaň. Bratislava sa ocitla na štvrtom mieste s 15 bodmi a za ňou nasledovala Barcelona so ziskom 13 hlasov zo strany členských krajín EÚ.

Pôvodne sa o sídlo EMA uchádzalo až 19 členských krajín, v posledných dňoch sa však kandidatúry vzdali Malta, Chorvátsko a Írsko.

Obe agentúry - EMA a EBA - budú musieť opustiť Londýn po tom, ako Spojené kráľovstvo koncom marca 2019 vystúpi z Európskej únie.

V konečnom kole, ktoré sa konalo počas zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli, bolo v hre už len Miláno a Amsterdam. V tom predošlom, druhom kole súperila o EMA aj Kodaň. Napokon vyhral Amsterdam.

"Gratulujem Amsterdamu k víťazstvu v hlasovaní na presídlenie EMA!" uviedol na Twitteri nemecký štátny minister pre európske záležitosti Michael Roth. "Je to vynikajúca voľba, ktorá garantuje kontinuitu pri zaisťovaní bezpečných medicínskych produktov pre európskych zákazníkov," dodal.

EMA so sídlom v Londýne sa pokladá za "klenot" medzi viac ako štyridsiatkou špecializovaných agentúr Európskej únie. EMA má zhruba 900 zamestnancov na plný úväzok a hrá dôležitú úlohu pri schvaľovaní nových liekov na trh EÚ. Agentúra začala svoju činnosť v roku 1995 a do jej portfólia patrí vedecké hodnotenie, dohľad a monitorovanie bezpečnosti liekov v európskom bloku.

Hosťovanie EMA a EBA sa považuje za hospodársku a politickú výhodu


Európska agentúra pre lieky (EMA) a Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA), ktoré sa kvôli brexitu v roku 2019 budú musieť vysťahovať z Londýna, predstavujú kľúčové prvky pre správne fungovanie jednotného trhu EÚ v oblastiach farmakológie a bankovníctva.

Zamestnanci oboch agentúr po pondelňajšom hlasovaní v Bruseli už vedia, že z Londýna sa nebudú musieť sťahovať ďaleko a zostanú na "západe" Európy. Sídlo EMA sa po marci 2019, keď Briti opustia Úniu, presídli do Amsterdamu a EBA nájde nový domov v Paríži.

Hosťovanie oboch prestížnych agentúr EÚ sa považuje za hospodársku a politickú výhodu pre členské štáty, ktoré sídla uvedených agentúr získajú. O agentúru EMA sa pôvodne uchádzalo 19 členských krajín Únie, vrátane Slovenska, kým nové sídlo EBA chcelo získať osem európskych miest vrátane Prahy.

Agentúra EMA, ktorá od roku 1995 funguje v londýnskej obchodnej štvrti Canary Wharf, je zodpovedná za podporu verejného zdravia -zabezpečuje hodnotenie a dohľad nad liekmi na humánne a veterinárne použitie používanými na území EÚ. Agentúra sa podieľa na procese prideľovania licencií na nové lieky uvádzané na jednotný trh EÚ, ktoré sú udeľované na vnútroštátnej úrovni.

Londýnske sídlo EMA má rozlohu 27.000 m2, vrátane 300-miestneho auditória pre konferencie. Agentúra zamestnáva vyše 900 odborníkov z viacerých európskych krajín vrátane expertov zo Slovenska.

V roku 2015 EMA zaregistrovalo približne 36.000 návštevníkov zaberajúcich sa medicínskou oblasťou, z toho 4000 návštev bolo z krajín mimo EÚ. Táto návštevnosť si podľa tlačových agentúr vyžiadala 30.000 ubytovaní v hoteloch. Na pôde agentúry sa konajú pravidelné stretnutia delegácií a odborníkov zo všetkých členských štátov EÚ.

Úlohou agentúry EBA, ktorá sídli len niekoľko sto metrov od svojej sestry v Londýne, je udržať finančnú stabilitu EÚ a zaistiť integritu, efektívnosť a riadne fungovanie európskeho bankového sektora. Usiluje sa o harmonizáciu pravidiel obozretnosti v bankovom sektore medzi členskými štátmi.

EBA bola zriadená v roku 2011 po vypuknutí finančnej krízy v EÚ. Agentúra organizuje početné misie v členských štátoch Únie (700 v roku 2016), čo si vyžaduje dobré letecké spojenie pre jej zamestnancov.

Agentúra v roku 2016 zamestnávala 169 ľudí a návštevnosť si vyžiada okolo 9000 hotelových rezervácií ročne. Súčasné sídlo EBA má plochu 2345 m2.