Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V SR bude v súvislosti s úmrtím M. Kováča jednodňový štátny smútok

Michal Kováč Foto: TASR/Pavel Neubauer

Termín štátneho smútku a pohrebu ešte nie je určený, najčastejšie sa podľa premiéra Roberta Fica spomína štvrtok 13. októbra.

Bratislava 6. októbra (TASR/Tablet.TV) - Na Slovensku bude v súvislosti s úmrtím prvého prezidenta SR Michala Kováča štátny smútok. O jeho vyhlásení, ako aj o príprave štátneho pohrebu bývalého prezidenta dnes rozhodla vláda.

Termín štátneho smútku a pohrebu ešte nie je určený, najčastejšie sa podľa premiéra Roberta Fica spomína štvrtok 13. októbra. Exprezident Kováč zomrel v stredu (5.10.) o 19.50 h vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca.

Vláda na dnešnom mimoriadnom zasadnutí rozhodla o zriadení štátnej komisie na prípravu a zabezpečenie štátneho pohrebu. Premiér informoval, že sú v nej predstavitelia kancelárie prezidenta, rezortov zahraničných vecí, financií, obrany, vnútra, úradu vlády, verejnoprávnych médií a bratislavskej mestskej časti Staré Mesto.

Deň pohrebu prvého slovenského prezidenta stanoví štátna komisia spolu s členmi rodiny Michala Kováča. Štátny smútok bude v deň pohrebu od 08.00 h do 17.00 h. Štátna komisia po dohode s rodinnými príslušníkmi vypracuje protokolárny poriadok a zabezpečí štátny pohreb. Premiér oznámil, že vláda uložila príslušným ministerstvám, aby spolupracovali na zabezpečení jeho dôstojného priebehu.

Predseda vlády predpokladá, že na pohreb exprezidenta Kováča budú pozvaní aj predstavitelia iných krajín. Pre krátkosť času nemohol potvrdiť ani vyvrátiť ich prítomnosť. „Ešte raz vyjadrujem hlbokú ľútosť a presvedčenie, že rozlúčka s prvým slovenským prezidentom Michalom Kováčom bude absolútne dôstojná,“ doplnil Robert Fico.

Štátny smútok v SR vyhlasuje v súčasnosti podľa zákona o štátnych symboloch SR a ich používaní vláda, a to v prípade úmrtia prezidenta SR, predsedu Národnej rady SR a predsedu vlády SR. Kabinet tak však môže urobiť aj vtedy, ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby s mimoriadnym vplyvom na verejný život alebo o vykonanie pietnej spomienky na tragicky zosnulé osoby na území alebo mimo územia Slovenska.

Vláda štátny smútok vyhlásila doteraz osemkrát. Naposledy 23. decembra 2011 na počesť posledného československého prezidenta Václava Havla, ktorý sa stal symbolom Nežnej revolúcie a zásadných politických zmien v Európe koncom 20. storočia.



Štátny smútok v Slovenskej republike (SR) v súčasnosti vyhlasuje podľa zákona č. 277/2006 Z. z. z 19. apríla 2006, ktorý nadobudol platnosť 1. júla 2006, o štátnych symboloch SR a ich používaní vláda SR, a to v prípade úmrtia prezidenta SR, predsedu Národnej rady SR a predsedu vlády SR. Kabinet však môže štátny smútok vyhlásiť aj vtedy, ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby s mimoriadnym vplyvom na verejný život, alebo o vykonanie pietnej spomienky na tragicky zahynuté osoby na území alebo mimo územia Slovenska.

Spustenie štátnej vlajky pri štátnom smútku trvá v čase určenom v rozhodnutí vlády Slovenskej republiky.

V čase štátneho smútku je podľa zákona o hazardných hrách č. 171/2005 Z. z. zo 16. marca 2005, ktorý nadobudol platnosť 1. mája 2005 zakázaný "príjem vkladov, stávok, vyplácanie výhier, žrebovanie a iné úkony smerujúce k určeniu výsledku hazardnej hry".

Podmienky tohto aktu vyhlásenia štátneho smútku v SR neboli vždy jednoznačné. Po úmrtí pápeža Jána Pavla II. v apríli 2005 sa prezident SR Ivan Gašparovič vyjadril, že v našej legislatíve je medzera, pretože "nikde nie je upravené, kto môže vyhlásiť štátny smútok". Čím zdôvodnil, že na Slovensku nebolo po smrti pápeža prijaté takéto oficiálne rozhodnutie. Legislatívnu medzeru neskôr odstránila novela zákona o štátnych symboloch účinná od júla 2006.

TASR prináša výberový prehľad dní, počas ktorých bol vyhlásený štátny smútok na území SR.

6. apríla 2005 - Na Slovensku bol vyhlásený štátny smútok v súvislosti s úmrtím pápeža Jána Pavla II., a to až do pohrebu hlavy katolíckej cirkvi. Napriek tomu, že štátny smútok nebol vyhlásený oficiálne, vydalo Ministerstvo vnútra (MV) SR pokyn, že štátne vlajky zostanú na štátnych orgánoch a inštitúciách územnej samosprávy spustené na pol žrde. Rozhodnutie rezortu vnútra podporil aj prezident SR Ivan Gašparovič.

23. januára 2006 - V Slovenskej republike sa začal 24-hodinový štátny smútok na pamiatku obetí leteckej katastrofy vojenského lietadla AN-24 pri maďarskej obci Hejce spustením štátnych vlajok na pol žrde. Slovenské vojenské lietadlo AN-24 vracajúce sa z Kosova, sa 20. januára 2006 krátko po 19.30 h zrútilo približne päť kilometrov od slovenských hraníc. Na palube bolo 43 osôb, prežil jediný vojak. Štátny smútok vyhlásila vláda 20. januára 2006.

9. septembra 2008 - Štátny smútok vyhlásila vláda 8. septembra 2008 na pamiatku civilných obetí havárie slovenského autobusu v Chorvátsku. Pri nej 7. septembra 2008 zahynulo 16 ľudí vrátane oboch šoférov. Na mieste nehody zomrelo 14 ľudí, dve osoby zraneniam podľahli neskôr v nemocnici. Vlajky boli na pol žrde od poludnia 9. septembra 2008 do 12.00 h nasledujúceho dňa.

22. februára 2009 - Vláda na svojom mimoriadnom zasadnutí 21. februára 2009 vyhlásila štátny smútok na 22. februára 2009 od 8.00 h do 20.00 h. Smútok vyhlásili v súvislosti s tragickou haváriou autobusu na železničnom priecestí pri Polomke v okrese Brezno, kde sa zrazil s vlakom a na mieste zahynulo 12 ľudí.

12. augusta 2009 - Na Slovensku bol od 8.00 h do 20.00 h štátny smútok v súvislosti s banským nešťastím v Handlovej, pri ktorom zahynulo 20 baníkov. Vláda SR ho vyhlásila na svojom mimoriadnom zasadnutí 11. augusta 2009.

18. apríla 2010 - Vláda SR vyhlásila štátny smútok, aby si uctila pamiatku obetí leteckého nešťastia pri ruskom meste Smolensk, pri ktorom 10. apríla 2010 zahynul poľský prezident Lech Kaczynski s manželkou a početnou delegáciou.

2. septembra 2010 - Slovensko si dňom štátneho smútku pripomenulo obete streľby v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Tragédia si 30. augusta 2010 vyžiadala životy ôsmich osôb, 15 ďalších bolo z ranených. Štátny smútok od 8.00 h do 18.00 h vyhlásila vláda na svojom mimoriadnom rokovaní 31. augusta 2010.

23. decembra 2011 - Na Slovensku bol vyhlásený jednodňový štátny smútok. Dôvodom bolo úmrtie posledného československého prezidenta Václava Havla, ktorý sa stal symbolom Nežnej revolúcie a zásadných politických zmien v Európe koncom 20. storočia. Štátny smútok vyhlásený na deň exprezidentovho pohrebu sa začal o 08.00 h a trval do 18.00 h. Václav Havel zomrel 18. decembra 2011 vo svojom dome v Hrádečku neďaleko Trutnova.