Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Fond na podporu kultúry menšín by mohol mať na prevádzku viac peňazí

Na archívnej snímke Edita Pfundtner. Foto: TASR Martin Baumann

Finančné prostriedky, ktoré má fond aktuálne na financovanie činností kancelárie, neumožňujú podľa predkladateľa navýšiť personálne obsadenie.

Bratislava 14. júna (TASR) - Fond na podporu kultúry národnostných menšín by mohol mať na vlastnú prevádzku viac finančných prostriedkov. Ich navýšenie o percento navrhujú koaliční poslanci v pozmeňujúcom návrhu k novele zákona o Audiovizuálnom fonde. Zároveň chcú o percento znížiť finančné prostriedky na podpornú činnosť. Pozmeňujúci návrh upravuje aj pravidlá súvisiace s fungovaním odbornej rady fondu.

"Navrhuje sa navýšiť finančné prostriedky, ktoré je fond oprávnený použiť na vlastnú prevádzku z najviac štyroch percent na päť percent celkovej sumy svojich príjmov," uviedla Edita Pfundtner z Mosta-Híd. Zároveň sa majú znížiť finančné prostriedky, ktoré je fond povinný použiť na podpornú činnosť z najmenej 96 percent sumy svojich príjmov na 95 percent.

Finančné prostriedky, ktoré má fond aktuálne na financovanie činností kancelárie, neumožňujú podľa predkladateľa navýšiť personálne obsadenie. To je pritom podľa Pfundtner nevyhnutné pre zabezpečenie kontroly plnenia záväzkov a prípadného vymáhania pohľadávok.

"Nenavýšenie finančných prostriedkov na financovanie činnosti kancelárie fondu môže mať za následok nemožnosť zabezpečenia dôkladnej kontroly nad čerpaním finančných prostriedkov poskytnutých fondom, a kontroly transparentného vyúčtovania použitých finančných prostriedkov na schválené projekty," vysvetľuje Pfundtner.

Zmena podľa nej nemá vplyv na štátny rozpočet a len minimálne zasahuje do celkovej sumy finančných prostriedkov určených pre jednotlivé národnostné menšiny.