Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNE REPROFOTKY: Oficiálne fotografie Slovenského štátu

Na snímke oslavy 2. Celoštátneho nástupu Hlinkovej mládeže v Bratislave, r. 1943, autor Jozef Teslík. Foto: REPROFOTO TASR – Milan Kapusta
Na snímke Deň matiek v Bratislave , defilé s kočiarikmi, r. 1939, autor Ladislav Roller. Foto: REPROFOTO TASR – Milan Kapusta

Pri príležitosti 76. výročia vzniku vojnového Slovenského štátu vám prinášame z archívu TASR unikátne reprofotky z výstavy V tieni tretej ríše.

Bratislava 14. marca 2015 (TASR/Teraz.sk) - Do centra Bratislavy sa dnes vydajú nacionalisti z celého Slovenska, ktorí podporili Pochod za samostatné Slovensko. Na námestí SNP sa proti nim chystá blokáda, ktorú organizuje Iniciatíva Bratislava bez náckov.

Organizátori pochodu za samostatné Slovensko ním chcú podľa vlastných proklamácií osláviť vznik samostatného Slovenského štátu 14. marca 1939 a vyjadriť odpor voči "diktatúre Bruselu".

K blokáde tohto pochodu vyzvala Iniciatíva Bratislava bez náckov, blokáda má podporu desiatok známych osobností. Takmer tridsiatka z nich podpísala prehlásenie pod názvom Spoločne proti nenávisti.

Pripomínajú v ňom, že 14. marec je symbolom jedného z najtragickejších okamihov v dejinách Slovenska – vznik samostatného Slovenského štátu, v ktorom bola časť obyvateľstva zbavená akýchkoľvek práv, vystavená represiám a vraždeniu.

Pri príležitosti 76. výročia vzniku vojnového Slovenského štátu vám prinášame z archívu TASR unikátne reprofotky z výstavy V tieni tretej ríše, ktorá sa konala pred štyrmi rokmi. Fotografie však za ten čas nijako nestratili zo svojej autentickej výpovednej hodnoty.

V tieni Tretej ríše je názov výstavy fotografií, ktorú otvorili v stredu 30. marca 2011 vo FotoGalérii NOVA na Hlavnej 48 v Košiciach. Adjustované zábery sú oficiálne fotografie Slovenského štátu (1939-1945). Výstavu pripravila historička umenia Bohunka Koklesová z bratislavskej VŠVU. Podujatie bolo súčasťou Týždňa slovenských knižníc a Festivalu dokumentánych filmov DOCsk 2011.

Fotografie sú z naskenovaných negatívov Slovenskej tlačovej kancelárie (STK) z rokov 1939 – 1945, ktoré sú v Slovenskom národnom archíve. Výstava mala premiéru v Bratislave počas Mesiaca fotografie v novembri 2010 vo výstavnej sieni Univerzitnej knižnice.



Defilé ku Dňu matiek



Hlinkova mládež

Na snímke deň Hlinkovej mládeže v Bratislave, r. 1940 , autor Jozef Teslík.
Foto: REPROFOTO TASR – Milan Kapusta


Pomník nemeckým vojakom

Na snímke fotografia, ktorá vznikla počas odhalenia pomníka nemeckým vojakom v Podolku, ktorí padli v Poľsku, r. 1940, autor neznámy.
Foto: REPROFOTO TASR – Milan Kapusta


Cirkevno - národná manifestácia

Na snímke prezident Slovenského štátu Jozef Tiso počas cirkevno - národnej manifestácie v Skalistom, r. 1941, autor neznámy.
Foto: REPROFOTO TASR – Milan Kapusta


Slovensko-nemecké priateľstvo

Na snímke bez názvu propagandistický záber deklarujúci priateľstvo medzi slovenským a nemeckým chlapcom, r. 1941, autor Jozef Cincík.
Foto: REPROFOTO TASR – Milan Kapusta


Oslavy štátnosti

Na snímke oslavy 4. výročia slovenskej štátnosti v Bratislave, r. 1943, autor Koloman Cich.
Foto: REPROFOTO TASR – Milan Kapusta


Nástup mládeže

Na snímke oslavy 2. Celoštátneho nástupu Hlinkovej mládeže v Bratislave, r. 1943, autor Jozef Teslík.
Foto: REPROFOTO TASR – Milan Kapusta