Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Fond na podporu umenia spresňuje výzvu na pomoc nezávislej kultúre

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

O detailoch chce šéf fondu informovať na tlačovej konferencii v druhej polovici budúceho týždňa.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Výzvu spresňujúcu finančnú pomoc pre nezávislú kultúru plánuje Fond na podporu umenia (FPU) zverejniť na budúci týždeň. "Spresňujeme parametre výzvy, aby sme ju mohli vyhlásiť v polovici septembra, tak ako bolo avizované pri oznámení mimoriadnej finančnej pomoci," potvrdil pre TASR riaditeľ FPU Jozef Kovalčik.

O detailoch chce šéf fondu informovať na tlačovej konferencii v druhej polovici budúceho týždňa. Výzva v gescii FPU umožní čerpať pomoc z alokácie vo výške 9,5 milióna eur. Ide o väčšinu prostriedkov z takmer 11-miliónového balíka, ktorý Ministerstvo kultúry (MK) SR vyrokovalo s rezortom financií. Pol milióna eur prerozdelí prostredníctvom výzvy Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Prostriedky vo výške 700.000 eur pôjdu na podporu kín. Rada Audiovizuálneho fondu (AvF) na svojom zasadnutí 18. augusta 2020 vyčlenila z celkovej sumy 500.000 eur pre prevádzkovateľov kín, ostávajúcich 200.000 eur z mimoriadneho príspevku fond použije v prebiehajúcej výzve 3/2020 na zvýšenú podporu distribúcie, predovšetkým nových slovenských filmov v kinách.

Adresátom mimoriadnej finančnej pomoci sú aktéri v oblasti umenia a kultúry, ktorí prepadli "cez sito" doterajšej pomoci štátu v koronakrízovom období.