Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Francúzi na Slovensku posunuli do parlamentu Macronovho kandidáta

Emmanuel Macron, archívne foto. Foto: TASR/AP

Nízka účasť charakterizovala druhé kolo francúzskych volieb do Národného zhromaždenia, dolnej komory francúzskeho parlamentu, ktoré sa aj v Bratislave konalo v nedeľu 18. júna.

Bratislava/Paríž 19. júna (TASR) – Nízka účasť charakterizovala druhé kolo francúzskych volieb do Národného zhromaždenia, dolnej komory francúzskeho parlamentu, ktoré sa aj v Bratislave konalo v nedeľu 18. júna. Z 571 oprávnených Francúzov, zapísaných vo voličských listinách, ktorí žijú a pracujú na Slovensku, si volebné právo uplatnilo 162 voličov. V prvom kole parlamentných volieb v Bratislave hlasovalo 193 voličov. Informovala o tom dnes webová stránka Veľvyslanectva Francúzskej republiky na Slovensku.

Po otvorení volebnej schránky a spočítaní hlasov, bolo zo 162 odovzdaných hlasov päť neplatných a 12 obálok prázdnych. Celkový počet platných odovzdaných hlasov bol 145. Z nich kandidát Socialistickej strany (PS) Pierre-Yves Le Borgn' získal 54 hlasov (teda 37,24 percenta) a Frédéric Petit 91 hlasov (teda 62,76 percenta). Tento kandidát strany Republika v pohybe (LREM) v koalícii s Demokratickým hnutím (MoDem) bude v Národnom zhromaždení zastupovať Francúzov žijúcich v zahraničí za volebný obvod Nemecko, stredná a východná Európa. Do tohto obvodu sú zahrnutí aj Francúzi žijúci na Slovensku.

Neúspešný kandidát socialistov P.-Y. Le Borgn' na svojej webovej stránke už poďakoval za odovzdané hlasy a zablahoželal F. Petitovi k volebnému úspechu a poprial mu veľa šťastia v legislatívnej činnosti v Národnom zhromaždení, ktoré má 577 kresiel.

Prvé kolo parlamentných volieb sa konalo 11. júna. Časť Francúzov žijúcich v zahraničí vrátane tých, za obvod Nemecko, stredná a východná Európa, hlasovali 4. júna.

Veľvyslanectvo Francúzskej republiky na Slovensku na svojej webovej stránke upozornilo, že ide o predbežné výsledky. Oficiálne oznámi Ústredná volebná komisia v Paríži.