Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Smrť Keleho je veľká strata, zhodujú sa horskí vodcovia a záchranári

František Kele. Foto: Sportency.sk

Známy cestovateľ a horolezec František Kele v nedeľu zahynul pod vrcholom Rysov vo Vysokých Tatrách po tom, čo sa pošmykol na zľadovatenom chodníku. Vystúpil na takmer 100 končiarov po celom svete.

Poprad 20. októbra (TASR) – Smrť Františka Keleho, ktorý v nedeľu (19.10.) tragicky zahynul vo Vysokých Tatrách, zasiahla nielen jeho najbližších, ale aj horských vodcov a záchranárov. "Bol to jeden z predstaviteľov tej predchádzajúcej generácie, ktorá urobila strašne veľa v oblasti horolezectva, prvovýstupov, objavovania lezenia, či už výškového, alebo športového. Takže je to určite obrovská strata, a to nielen z toho pohľadu športového, ale aj publikačného," konštatoval riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

František Kele je totiž autorom viacerých kníh a cestopisov s množstvom rád a odporúčaní pri horolezeckých výstupoch. "Ľuďom a hlavne našej generácii priniesol naozaj veľa poučenia. Bol to pokojný vyrovnaný človek, veľmi pohodový," dodal Janiga.

Keleho poznal osobne aj predseda Národnej asociácie horských vodcov Igor Trgiňa. "Ešte, keď som bol študent, som mal tú česť sa s ním stretnúť, keď sa snažil zorganizovať expedíciu na Severný pól," priblížil pre TASR Trgiňa. Podľa neho si Keleho celoživotná práca zaslúži úctu, keďže mal entuziazmus a ochotu cestovať, objavovať a organizovať cesty. "To bolo podľa mňa na tú dobu obdivuhodné a úžasné, pretože podmienky neboli cestovaniu naklonené, cestovať nemohol hocikto. A už keď chcel niekto cestovať, tak musel podľa mňa podstúpiť riadnu štátnu tortúru, aby sa tam dostal," zdôraznil Trgiňa.

Podľa neho mu patrí veľká vďaka a úcta, keďže sa mu podarilo zorganizovať expedície do zahraničia a dostal tam v tomto ťažkom období aj iných ľudí. "On síce nebol oficiálne certifikovaný horský vodca, avšak bol priekopník cestovania, sprievodcovstva, organizovania expedícií do hôr a pod. Myslím si, že je to veľká strata," uzavrel Trgiňa.

František Kele zahynul pod vrcholom Rysov vo Vysokých Tatrách po tom, čo sa pošmykol na zľadovatenom chodníku. Utrpel vážne poranenia hlavy, záchranárom sa ho už nepodarilo oživiť. Kele bol od svojich 15 rokov najmladší horský vodca v histórii Tatranskej horskej služby, absolvoval viaceré cesty okolo sveta. Bol účastníkom mnohých zahraničných expedícií - Ahaggar 1973, Hindúkuš 1974, Kilimandžáro 1977, Patagónia 1982 i ďalších. V roku 1993 viedol 1. slovenskú severopolárnu expedíciu - Arktický kvet.

O tragickom páde Františka Keleho vo vysokých Tatrách sa dočítate TU.