Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

P. Frešo rozumie rozhodutiu M. Dzurindu a I. Mikloša odísť z SDKÚ-DS

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo počas tlačovej konferencie v Bratislave 4. júna 2014 po tom, ako dvojnásobný expremiér Mikuláš Dzurinda a exminister financií Ivan Mikloš oznámili svoje vystúpenie z materskej SDKÚ-DS. Foto: TASR/Michal Svítok

Dzurindovi aj Miklošovi sa zároveň poďakoval za všetko, čo urobili pre Slovensko aj pre SDKÚ-DS.

Bratislava 4. júna (TASR) - Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš urobili pre Slovensko a SDKÚ-DS veľa práce, ale ich éra sa skončila a teraz má šancu nová generácia. V reakcii na ich odchod z SDKÚ-DS to dnes vyhlásil líder strany Pavol Frešo.

"Ja tomuto ich rozhodnutiu ľudsky rozumiem. Je správne, keď sa k tomu postavili takto, ako by sme mali mať vo vnútri strany napätie. Je to stav, keď sa v strane vymieňa generácia politikov a zdá sa, že takýto odchod k tomuto patrí. Chceme ponúknuť nové tváre a vyrovnať sa s minulosťou," zdôraznil na tlačovej konferencii s tým, že s podpredsedami SDKÚ-DS musí pracovať na stratégii, ako byť vo voľbách 2016 úspešní.

Dzurindovi aj Miklošovi sa zároveň poďakoval za všetko, čo urobili pre Slovensko aj pre SDKÚ-DS. O situácii vo vnútri strany sa bude hovoriť na Prezídiu SDKÚ-DS vo štvrtok (5.6.). Rovnako sa vyrieši otázka, či má strana záujem, aby Mikloš a Dzurinda ostali v poslaneckom klube.

Na margo budúcnosti poznamenal, že sa skončila doba, keď so zakladateľom končí aj strana. "To nie je o tom, či sa cítim byť istý vo funkcii. Vedenie v eurovoľbách dokázalo, že svoj mandát má," deklaroval. Na otázku, do akej miery sa cíti za odchod dvojice politikov zodpovedný, odvetil, že vždy je zodpovednosťou predsedu to, čo sa v strane deje, ale hlavný je výsledok volieb.

Dzurinda a Mikloš ohlásili odchod zo strany dnes. Podľa nich mali na vystúpenie dva hlavné dôvody a rozhodli sa minulý týždeň. Jednak to bola nespokojnosť s tým, ako strana funguje a vyvíja sa. "Nechceme ďalej niesť spoluzodpovednosť za tento vývoj. Druhým dôvodom je vťahovanie nás do vnútorných sporov a polemík napriek tomu, že sme sa jasne dištancovali. Ja som verejne odmietol, že by som sa chcel uchádzať o vedúce funkcie v SDKÚ-DS," prízvukoval Mikloš.