Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Frešo mi navrhoval zablokovať voľbu opozičného kandidáta do NKÚ

Robert Fico Foto: TASR

Vyhlásil to premiér Robert Fico v diskusnej relácii RTVS O päť minút dvanásť.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo sa tri alebo štyrikrát stretol s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom a žiadal ho, aby socialisti v parlamente zablokovali voľbu opozičného kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorého vtedy nominovala SaS. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O päť minút dvanásť to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Bolo mi navrhované zmariť voľbu a zvoliť kandidáta SDKÚ-DS," vyhlásil Fico. Zároveň dodal, že Frešo ho v minulosti obviňoval zo stretávania sa s predstaviteľmi skupiny Penta, sám sa však s nimi v minulosti stretával.

"Pokiaľ ide o NKÚ, opozícia nie je schopná predložiť kandidáta, ktorý by získal viac ako 20 - 30 hlasov. Navzájom sa klamú. Záleží mi na tom, aby bol zvolený predseda NKÚ," konštatoval Fico.

Frešo obvinil premiéra, že ho chce zastrašiť

Pavol Frešo
Foto: TASR/Michal Svítok
Frešo reagoval, že stretnutia sa konali z iniciatívy Roberta Fica a on jeho návrhy odmietol. "Tri alebo štyrikrát ste vy mňa volali na súkromný rozhovor, ako to budeme riešiť. Tri alebo štyrikrát som to odmietol. Taká je realita," vyhlásil Frešo. Zároveň obvinil premiéra, že sa ho pokúša zastrašovať. "Toto, čo robíte, je veľmi neseriózne," dodal. Poprel aj obvinenie, že sa stretával s predstaviteľmi Penty.

Čo sa týka voľby predsedu NKÚ, podľa Freša Smer-SD chce postupovať podľa hesla "víťaz berie všetko". Dodal, že ak by socialisti skutočne na každú voľbu poskytovali na podporu opozičného kandidáta desať až pätnásť poslancov, ako tvrdí Fico, nemali by problém zmeniť tajnú voľbu na verejnú, kde by sa to ukázalo.

Predseda Smeru-SD reagoval, že jeho strana vo všeobecnosti presadzuje princíp tajnej voľby a týmto spôsobom chce pokračovať aj v tomto prípade. "Guvernéra Národnej banky Slovenska ste zvolili verejne a šéfa NKÚ verejne voliť nechcete," reagoval Frešo.

"Mali by si sadnúť opozičné strany a Smer-SD. Ja vám ponúkam: Keď sa neviete dohodnúť na spoločnom kandidátovi, predložte každá strana vlastného," uzavrel Fico s tým, že mu záleží na obsadení postu predsedu NKÚ a je ochotný o jeho voľbe rokovať.

Premiér: Chystáme podpis memoranda o investícii za 250 miliónov eur

Vláda chce v stredu 10. apríla podpísať memorandum o spolupráci s nemeckou firmou Continental, ktorá má v úmysle na Slovensku investovať 250 miliónov eur a vytvoriť 600 pracovných miest. V dnešnej relácii RTVS O päť minút dvanásť to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Pracujeme na ďalších 22 investíciách," reagoval Fico na kritiku predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša, podľa ktorého vláda Smeru-SD nedokáže adekvátne čeliť nárastu nezamestnanosti.

Frešo upozornil, že možno v prípade firmy Continental vláda napomôže vytvoreniu šiestich stoviek pracovných miest, počas Ficovej exekutívy ich však zaniklo 40.000. "Vláda nemá odvahu využiť dôveru, ktorú dostala od občanov," vyhlásil Frešo, podľa ktorého Ficov kabinet prispel k rastu nezamestnanosti napríklad zrušením rovnej dane, alebo zmenami v Zákonníku práce a pred prezidentskými voľbami nechce znižovať výdavky štátu nepopulárnymi opatreniami.

"Slovensko má ako jedna z mála krajín pozitívny hospodársky rast, na budúci rok sa očakáva druhý najvyšší v Európskej únii. Bojujeme o každú jednu investíciu, ktorá na Slovensku je. V U.S. Steel sme zachránili 7000 pracovných miest," reagoval Fico, ktorý Frešove argumenty považuje za politickú rétoriku. "To, že je kríza neznamená, že vystavíme ľudí šikanovaniu, alebo lacnému prepúšťaniu. Miera, ako je zamestnanec chránený Zákonníkom práce, nemá nič spoločné s tým, ako stúpa, alebo klesá nezamestnanosť," povedal premiér, podľa ktorého práve rezort práce pripravuje projekty na podporu zamestnávania tisícov mladých ľudí.

"Boj s nezamestnanosťou nezvládate," reagoval Frešo, podľa ktorého argumenty o kríze samy osebe neobstoja. "V Nemecku, Dánsku, či Rakúsku napríklad nezamestnanosť klesá. U nás rastie, podobne ako v Grécku a Španielsku. Ani sa nič do prezidentských volieb neudeje. Sú to dva roky premárnených šancí," zdôraznil Frešo. Zároveň dodal, že k diskusii o nezamestnanosti, ktorú chce už od januára v parlamente presadiť opozícia, má podľa Smeru-SD prísť až v máji, keď by mal poslancom predložiť svoju správu minister práce Ján Richter (Smer-SD).