Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

FREŠO: Karola Mitríka odmietne Smer len ťažko, zákulisná dohoda nie je

Na archívnej snímke Pavol Frešo Foto: TASR/Štefan Puškáš

Líder SDKÚ-DS zopakoval, že Mitrík vzhľadom na doterajšie profesionálne skúsenosti má predpoklady na koncepčnú, koordinačnú a riadiacu činnosť.

Bratislava 10. mája (TASR) - Vládna strana Smer-SD bude kandidáta na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Karola Mitríka odmietať len veľmi ťažko. V dnešnej relácii TA3 V politike to vyhlásil líder SDKÚ-DS Pavol Frešo, ktorý navrhol Mitríka napriek spoločnej zhode opozície na kandidátovi Marošovi Žilinkovi. Frešo zároveň odmieta, že by existovala zákulisná dohoda s vládnou stranou na Mitríkovom zvolení.

"SDKÚ-DS urobila normálny krok. Karol Mitrík je o triedu lepší ako všetci ostatní. Smer-SD ho odmietne len veľmi ťažko," myslí si Frešo. Na otázku, prečo prišiel s vlastným návrhom, keď 60 opozičných poslancov podporilo Žilinku, odvetil, že opozícia bola už päťkrát podvedená Smerom-SD, keď ponúkla jedného spoločného nominanta. "My sme päťkrát splnili podmienku premiéra Roberta Fica (Smer-SD), dali sme spoločného kandidáta, ale Smer-SD nás oklamal, lebo to mal dopredu premyslené, ako nezvoliť nikoho. Ak by sme sa o to pokúsili šiestykrát, opäť budeme podvedení. Preto treba zmeniť stratégiu," apeloval.

To, že Mitríka predseda vlády pred časom označil ako za jedného z vhodných kandidátov, podľa Freša Mitríkovi skôr uškodilo. Na margo skutočnosti, že proti nominácii bývalého šéfa SIS bol druhý poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, Frešo uviedol, že Kaník je možno trochu naivný. "Nechcem ho kritizovať ani ospravedlňovať, ale bolo by normálne, ak videl, ako je v tomto názore v strane sám, aby sa k podpore pridal," odkázal.

Frešo zopakoval, že Mitrík je bývalý šéf SIS, dlhoročne pôsobil v oblasti samosprávy, bol poslancom NR SR a vzhľadom na doterajšie profesionálne skúsenosti má predpoklady na koncepčnú, koordinačnú a riadiacu činnosť. Líder SDKÚ-DS tiež poukázal na skutočnosť, že keď sa Mitrík v roku 2010 stal riaditeľom SIS, podporila ho celá pravica a tajnú službu viedol bez škandálov.