Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Frešo na facebooku avizuje rozhodnutie kandidovať na predsedu strany

Foto: TASR/Martin Baumann

"Zajtra na tlačovej konferencii oznámim prijatie kandidatúry na predsedu SDKÚ-DS. Spolu so základnou predstavou o budúcnosti strany," uviedol na sociálnej sieti Frešo.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Predseda bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo prostredníctvom facebooku avizuje definitívne rozhodnutie kandidovať na post predsedu SDKÚ-DS. "Zajtra na tlačovej konferencii oznámim prijatie kandidatúry na predsedu SDKÚ-DS. Spolu so základnou predstavou o budúcnosti strany," uviedol na sociálnej sieti Frešo.

Správu poslal z bratislavského Starého mosta. Frešo už dávnejšie avizoval, že sa chce podieľať na vytváraní novej generálnej línie strany a má ambíciu kandidovať do jej užšieho vedenia. Kandidatúru na post predsedu pripúšťal v prípade dostatočnej podpory v regiónoch. Do dnešného dňa sa za neho postavilo vyše dvadsať regionálnych zväzov, čo znamená zatiaľ navyššiu podporu zo všetkých potenciálnych kanidátov.

Podľa Freša by sa mala strana vrátiť k svojim ľudovým, kresťanským a demokratickým koreňom. Vyčíta jej stratu kontaktu s občanom. "Napríklad u nás v župe si kontakt s voličmi držíme a pestujeme. Kedykoľvek sa len dá, ja ako župan chodím po kraji, v každom jednom meste a obci som niekoľkokrát do roka," poznamenal Frešo. Dúfa, že sa pred kongresom podarí formulovať takú generálnu líniu, ktorá pomôže strane vytvoriť novú alternatívu k "socialistickej politike" Smeru-SD.

Jedinou oficiálnou kandidátkou na post predsedníčky je zatiaľ exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a prípadnú kandidatúru nevylučuje ani poslanec Viliam Novotný. O novom vedení SDKÚ-DS rozhodnú delegáti straníckeho kongresu. Uskutoční sa 19. mája v Banskej Bystrici. Ešte predtým čaká kandidátov na najvyšší stranícky post vypočutie v krajoch. Na základe híringov sa členovia strany rozhodnú, koho budú voliť.

Doterajší šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda 12. marca informoval, že sa nebude na straníckom kongrese uchádzať o post predsedu SDKÚ-DS. Dôvodom je nepriaznivý volebný výsledok jeho politického subjektu. "Preberám plnú politickú zodpovednosť za to, že stredopravé strany nedokázali zostaviť vládu a SDKÚ-DS nedokázala prispieť tak, ako má potenciál prispievať," vysvetlil Dzurinda s tým, že bude podporovať kandidatúru podpredsedníčky SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej na lídra strany.


Foto: Facebook


L. ŽITŇANSKÁ: Som pripravená na férovú súťaž o post predsedu SDKÚ-DS



Podpredsedníčka SDKÚ-DS a kandidátka na šéfku strany Lucia Žitňanská je pripravená na férovú súťaž o lídra strany. Z SDKÚ-DS chce vybudovať modernú, slušnú a otvorenú stranu. Vyhlásila to na dnešnej tlačovej konferencii, na ktorej pomenovala dôvody pádu preferencií SDKÚ-DS.

Tu bude player


Na margo ohlásenej kandidatúry Pavla Freša na post predsedu zdôraznila, že ju o tomto rozhodnutí telefonicky informoval a ona je rada a pripravená na férovú súťaž. Či bude mať záujem pôsobiť vo vedení strany, ak uspeje Frešo, nepovedala. Túto otázku považuje za predčasnú, no určite chce pracovať pre SDKÚ-DS. V prípade úspechu je pripravená zrušiť post straníckeho pokladníka a túto funkciu by mal vykonávať nový šéf kancelárie SDKÚ-DS.

Analýzu negatívneho smerovania vypracovali pre stranu odborníci. Podľa Žitňanskej slov je zrejmé, že nestačí len vymeniť pár tvárí vo vedení strany a dať si novú nálepku. "Dôveru si získame len novou programovou ponukou, tú môžeme dať len vtedy, ak si dovnútra povieme pravdu a budeme hovoriť o príčinách pádu strany. Preto som po voľbách požiadala ľudí zvonku, aby urobili analýzu toho, čo sa vlastne stalo. Tá je k dispozícii a je zrejmé, že pád SDKÚ-DS nebol len otázkou posledných mesiacov pred voľbami, ale začalo sa to oveľa skôr," zdôraznila.

Žitňanská vysvetlila, že strana nedokázala ľuďom ponúknuť po reformných krokoch nové témy, ktoré by riešili oprávnené nároky ľudí. "V roku 2010 nám to voliči odpustili a situáciu prekryl fakt, že sa poradilo zostaviť pravicovú vládu. Stalo sa ale to, že vláda dennodenne obťažovala ľudí hádkami, ktoré viedli k jej rozpadu," vysvetlila.

Politička priznáva, že pod zlý volebný výsledok sa podpísala kauza Gorila, ale aj množstvo iných. "To boli posledné kvapky pre ktoré SDKÚ-DS a rozhádaná pravica stratili dôveru voličov. Strana sa nevedela k týmto kauzám dostatočne otvorene postaviť a ani odchod Ivety Radičovej nám nepomohol," podotkla. To sú všetko veci, o ktorých sa musí podľa nej na straníckom kongrese otvorene hovoriť. "Ak nedokážeme príčiny otvorene pomenovať, nemôžeme sa zaoberať budúcnosťou strany. Som presvedčená, že nestačí vymeniť len tváre, ale treba priniesť riešenia, ktoré ľudí zaujímajú. Pravda je taká, že ľudia, ktorí platia dane a sú povinní dodržiavať pravidlá, majú právo žiadať od politikov riešenie ich problémov. O tom musí byť nová ponuka SDKÚ-DS," vyhlásila Žitňanská.

Foto: TASR/Michal Svítok


Podpredsedníčka strany je presvedčená, že na to, aby mohla byť zmena SDKÚ-DS úspešná, sú dôležité nielen výsledky májového kongresu, ale aj cesta, ako sa k nim prepracuje. "Okrem analýzy pádu SDKÚ-DS máme pripravený aj návrh nových stanov. S predsedami regionálnych zväzov som dohodla aj postup, ako umožníme všetkým členom SDKÚ-DS zoznámiť sa s predstavami kandidátov na pozíciu predsedu či do vedenia strany. Od 23. apríla, kedy zasadne prvé regionálne predsedníctvo v Bratislave, sa začína séria stretnutí otvorených regionálnych predsedníctiev vo všetkých krajoch, teda budú pre všetkých členov v danom kraji. "Je to nový spôsob, ktorý sme zvolili," vysvetlila.

Žitňanská pripomenula, že za predsedníčku sa rozhodla kandidovať vo chvíli, ktorá bola pre stranu asi najťažšia, teda v čase, keď nebolo jasné, či sa dostaneme do parlamentu. Od voličov som dostala mandát na zmeny a od začiatku cítim podporu pre tieto zmeny," pripomenula.

Na post šéfa SDKÚ-DS boli doteraz nominovaní traja ľudia. Predsednícku stoličku po Mikulášovi Dzurindovi by mohol prevziať niekto z trojice poslancov Lucia Žitňanská, Pavol Frešo a Viliam Novotný. Kandidatúru potvrdili zatiaľ len prví dvaja menovaní.

Foto: TASR/Štefan Puškáš

V. NOVOTNÝ: Rozhodnutie o kandidatúre oznámim na budúci týždeň



Poslanec SDKÚ-DS Viliam Novotný oznámi rozhodnutie, či prijíma kandidatúru na post predsedu stany, v priebehu budúceho týždňa. Povedal to dnes pre TASR s tým, že zatiaľ známi kandidáti na líderský post Lucia Žitňanská a Pavol Frešo sú veľmi silní súperi a skúsení politici.

"Som rád, že sa nám pomaly kryštalizujú potenciálni uchádzači o post predsedu. Mňa v pondelok (16.4.) navrhol mestský koordinačný výbor v Košiciach. To, či prijmem kandidatúru, bude závisieť od toho, akú podporu získam na miestnych konferenciách nielen v Košickom kraji, ale v rámci celého Slovenska. Keď chce byť niekto celoslovenským predsedom SDKÚ-DS, musí mať podporu na celom Slovensku," zdôraznil Novotný.

Koho z dvojice Žitňanská - Frešo podporí, ak kandidovať nebude, Novotný zatiaľ neprezradil. "Aj na toto dám odpoveď na budúci týždeň. Samozrejme sa poradím aj s miestnymi zväzmi, ktoré ma navrhli. Určite sa vyjadrím," uistil.

Poslanec priznáva, že až do kongresu SDKÚ-DS v roku 2010 bolo vždy jasné, že kandidátom na lídra bude len Mikuláš Dzurinda. "Teraz je situácia taká, že si naozaj vieme vyberať vhodných kandidátov a členská základňa tak aj robí. Myslím si, že je to veľmi dobré pre stranu, že je takáto súťaž myšlienok a nápadov. Svedčí to len o tom, že sme napriek útrapám posledných volieb zostali slobodnou a demokratickou stranou," dodal Novotný.