Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

P. FREŠO: Slováci majú právo vedieť, kto sa nabalil na emisnej kauze

Pavol Frešo Foto: TASR/Michal Svítok

Zoznamom ľudí, ktorí mali zarobiť na emisnej kauze, sa nedávno zaoberal aj Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Bratislava 3. februára (TASR) – Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo je presvedčený, že občania Slovenska majú právo vedieť, kto sa nabalil na emisnej kauze. Vyhlásil to dnes v Národnej rade (NR) SR, deň pred mimoriadnou schôdzou, na ktorej sa majú poslanci zaoberať predajom emisií z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD).

"Je vo verejnom záujme vedieť, kto a ako sa dostane na Slovensku k 50 miliónom eur," vyhlásil Frešo. Argumentoval pritom správami z tlače, ktoré potvrdzovali, že slovenskí policajti dostali od švajčiarskych kolegov kópie príkazov na prevod peňazí. "Nehrajme sa na to, že ten zoznam treba napísať a nevieme ho napísať, to je predsa hlúposť," povedal Frešo. Jedným z cieľom mimoriadnej schôdze podľa neho je zaviazať vládu, aby do 15 dní predložila správu o vyšetrovaní kauzy aj so zoznamom ľudí, ktorí na nej zarobili. "Myslím si, že keď to doteraz nepospájali, kto za tým všetko stojí, tak za tých 15 dní to stihnú. Alebo nech tie dokumenty prinesú sem na pôdu Národnej rady, milerád si sadnem s kolegami a začneme hľadať. V tomto prípade je ale loptička na strane vlády," dodal.

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR ku kauze emisie bude v utorok 4. februára o 9.00 h. Výsledkom mimoriadneho rokovania má byť uznesenie k predaju emisií a výsledkom jej vyšetrovania. Diskusiu iniciovali opozičné strany združené v Ľudovej platforme (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS) spolu s niektorými nezaradenými poslancami. Na to, aby sa samotná schôdza konala, bude ešte potrebné v jej úvode schváliť program.

Zoznamom ľudí, ktorí mali zarobiť na emisnej kauze, sa nedávno zaoberal aj Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) po jeho rokovaní novinárom povedal, že ho na vlastné oči nevidel, myslí si však, že na ňom nie sú žiadni politici, keďže žiadnu takúto informáciu nemá. Predseda vlády SR Robert Fico koncom januára povedal, že zoznam z emisnej kauzy nevidel. Podľa svojich slov nevie, prečo opozícia tvrdí, že on má nejaký zoznam, a že to môže byť nejaký bluf. "Dobre sa to počúva, že je tu niečo, poďme to zverejniť a keď to náhodou neexistuje, budú vytvárať obraz, že sa to zakrýva," povedal.