Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

FREŠO: Rodiny dostanú bonus a sami rozhodnú o čerpaní štátnych dávok

Pavol Frešo Foto: TASR/Štefan Puškáš

SDKÚ-DS si nevie predstaviť, žeby sa čokoľvek z nášho programu udialo, pokiaľ by vo vláde sedel Smer, uviedol predseda Pavol Frešo.

Bratislava 1. marca (TASR) – Rodinné účty, pri ktorých rodiny budú sami ako platitelia daní suverénne rozhodovať o tom, ako s financiami pridelenými štátom naložia, sú jednou z priorít SDKÚ-DS z programu 15 opatrení, s ktorými vstupuje do parlamentných volieb. Ako zopakoval aj na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave na pôde strany jej predseda Pavol Frešo, naďalej odmieta spoluprácu so stranou Smer-SD.

"SDKÚ-DS si nevie predstaviť, žeby sa čokoľvek z nášho programu udialo, pokiaľ by vo vláde sedel Smer, respektíve Robert Fico. Čiže bez Fica, stredopravá koalícia, sú priority, ktoré chceme do vlády priniesť," podčiarkol Frešo. Strana navrhuje zavedenie rodinných účtov, a teda viaceré doterajšie platby štátu sústrediť na jeden účet, o čerpaní ktorého bude rozhodovať rodina. "Štát ich má čo najmenej obťažovať z moci úradnej a dať čo najviac slobody ľuďom, aby mohli žiť," priblížil Frešo.

Strana navrhuje zaviesť príspevky vo výške 50 eur na letné tábory detí. Kľúčový je rodinný účet, na ktorom by sa sústredili príspevky a štátne dávky. Dnes za jeden rok podľa jej prepočtov dostane rodina s tromi deťmi na prídavkoch a na daňovom bonuse 1617 eur. Ak by si rodičia nárok na tieto prostriedky počas roka paušálne každý mesiac neuplatňovali, ale raz do roka, alebo po viacerých rokoch, štát by im postupne každý rok sumu príspevku zvýšil, po piatich rokoch až o 50 %.

"Rodičia by si sami určili, do akých zariadení, alebo na aké služby by sa príspevky použili. Rodina s tromi deťmi podľa dnes nastavených podmienok čerpá za obdobie 5 rokov okolo 8100 eur. Keby s čerpaním začala až po 5 rokoch veku dieťaťa, dostala by 12.000 eur, čo je o 4000 eur viac," vyčíslil šéf volebného štábu Peter Húska. V návrhu je aj predĺženie materskej dovolenky na jeden rok veku dieťaťa a počas toho 100-% čerpanie čistej mzdy. Poukazuje aj na nedostatok a nízke kapacity materských škôl, najmä v Bratislavskom kraji. "Problém by sa do dvoch rokov dal vyriešiť, ak by štát najmä výstavbu a rozširovanie kapacít škôlok zafinancoval. Každé druhé dieťa, ktoré sa nedostane do škôlky, je práve z Bratislavského kraja," skonštatoval Húska.

Ekonomický expert SDKÚ-DS Milan Roman predstavil opatrenie, ktoré zabezpečí, že ľudia si budú môcť dovoliť popri práci mať aj rodinu. "Navrhujeme zvýšiť daňový bonus na každé dieťa na 50 eur mesačne. Navrhujeme, aby z odvodu do druhého piliera, ktorý vrátime na 9 %, polovica 4,5 % sa mohla použiť na splátku istiny hypotéky, čo je pri priemernej mzde asi 40 eur," vyčíslil Roman. Pri úvere 50.000 eur bude rodina pri súčasných úrokových sadzbách splácať 190 eur mesačne a ak má tri deti, na ktoré bude mať daňový bonus 150 eur a plus odvod z priemernej mzdy do II. piliera je 40 eur, tak 190 eur dostane z peňazí, ktoré si sama zarobila.

"Každá rodina si bude môcť dovoliť kúpiť byt a k bankám sa dostanú peniaze z II. piliera," povedal Roman. Zároveň je to podľa neho aj spôsob, ako sa zabezpečiť na dôchodok. "Byt alebo dom je reálna investícia. Možno niekedy lepšia, ako peniaze vo fondoch alebo v akciách," skonštatoval Roman.

Podľa experta strany na zdravotníctvo Valeriána Potičného sa málo hovorí o kvalite, keď podľa štatistiky sa SR v rámci 35 krajín Európy umiestnila na 24. mieste a ČR na 13. mieste.

"Ukazovateľom kvality je odvrátiteľná úmrtnosť, teda koľko ľudí nemuselo umrieť pri správnom a včasnom poskytnutí zdravotnej starostlivosti. Priemer OECD hovorí o úmrtiach v počte 123, kým Slovensko má priemer 237, čo je skoro dvojnásobok," podčiarkol Potičný. SDKÚ-DS navrhuje preto rozšírenie minimálnej siete tak, aby sa ľudia dostali k zdravotnej starostlivosti včas.