Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

FREŠO: Zrkadlo sme R. Ficovi nastavili, dosiahli sme cez šesť percent

Pavol Frešo Foto: TASR/Martin Baumann

Na margo hroziacich odchodov niektorých straníkov, o ktorých sa hovorilo pred programovou konferenciou SDKÚ-DS, líder SDKÚ-DS Pavol Frešo poznamenal, že najlepšou odpoveďou je, že ten odchod nenastal.

Bratislava 1. januára (TASR) - Strana SDKÚ-DS nastavila zrkadlo Robertovi Ficovi (Smer-SD) a najmä voličom tak, že v posledných voľbách získala cez šesť percent hlasov.

V rozhovore pre TASR to uviedol líder SDKÚ-DS Pavol Frešo. Reagoval tak na medializované kritické slová bývalého straníckeho šéfa Mikuláša Dzurindu, že strana pod vedením Freša poriadne opozičnú politiku nerobí a nevie Ficovi nastaviť zrkadlo.

"Programové východiská, ktoré majú prispieť SDKÚ-DS, aby sme vyšli z tejto mizérie, sme schválili drvivou väčšinou. SDKÚ-DS má nové vedenie a v zásadných otázkach, ako je napríklad voľba prezidenta, sa obraciame na verejnosť a členov, budeme viac otvorení pri kreovaní a formulovaní našich postojov. Jedna etapa histórie našej strany sa skončila," zdôraznil Frešo.

Podľa jeho slov to, čo nové vedenie strany zaviedlo ako opozičnú politiku, je poriadna opozičná politika a "nebudem sa s bývalým predsedom sporiť v médiách. Ja si to nechám na vnútrostranícku scénu".

Frešo si nemyslí, že tempo obrody SDKÚ-DS je pod jeho vedením pomalé. "Pamätám si jediný prieskum, kde SDKÚ-DS mala pod päť percent, všetky ostatné boli nad. A to je radikálne niečo iné, ako bolo tesne po kongrese, keď sme mali niečo vyše troch percent. To je pre mňa ukazovateľ, že sme sa na kongrese odo dna odrazili. Ísť do prvej ligy, to je niečo, čo bude trvať roky, veď aj roky to išlo nadol. Od roku 2006 sa to vzďaľovalo ľuďom. To, či som dobrý alebo zlý predseda, či to ide rýchlo alebo pomaly, to by som nechal na ľudí, ktorí ma zvolili. Mandát mám na štyri roky a riadne sa zodpovedám straníckym orgánom," deklaroval.

To, že SDKÚ-DS v Generálnej línii priamo neodmieta spoluprácu so Smerom-SD, ako to bolo za Dzurindu, nie je podľa Freša pragmatizmom. "Dôvodom je, že som chcel, aby sme sa vymedzili pozitívne s tým, čo ideme robiť. Doby, kedy sa SDKÚ-DS zaoberala len tým, čo Smer, glosovala ho a komentovala, sú preč. Preto je tá línia napísaná tak, že čo chceme," vysvetlil.

Na margo hroziacich odchodov niektorých straníkov, o ktorých sa hovorilo pred programovou konferenciou SDKÚ-DS, Frešo poznamenal, že najlepšou odpoveďou je, že ten odchod nenastal. "Skôr si myslím, že išlo o mediálne hry. Naopak, bolo drvivé hlasovanie za programové východiská, ktoré sme predniesli," dodal.