Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. FTÁČNIK: Projekt Metropolis je veľmi dôležitý, ale aj veľmi citlivý

Milan Ftáčnik Foto: TASR/Martin Baumann

V priamej súvislosti s investičným zámerom sa má podľa dokumentov predložených vláde SR vytvoriť najmenej 330 nových pracovných miest do konca roku 2018.

Bratislava 15. januára (TASR) - Projekt Metropolis považuje mesto Bratislava na jednej strane za veľmi dôležitý, na druhej strane za veľmi citlivý, pretože v minulosti súčasťou projektu bola otázka kasína, ku ktorej mesto zaujalo jednoznačne odmietavé stanovisko. Uviedol to po dnešnom rokovaní vlády bratislavský primátor Milan Ftáčnik v reakcii na schválenie osvedčenia o významnej investícii pre 1. etapu projektu Metropolis spoločnosti Hervex, a. s., dcérskej firmy investora TriGranit.


Primátor zároveň informoval, že prišiel na rokovanie vlády SR tlmočiť, že z pohľadu Bratislavy je veľmi dôležité, aby sa pri vyhlasovaní významnej investície a následnom konaní rešpektoval územný plán mesta. "A toto tá investícia rešpektuje," poznamenal Ftáčnik.

"Môžem potvrdiť, že vláda sa konsenzuálne zhodla na tom, že tento projekt bude považovaný za veľkú investíciu," priblížil minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Text dokumentu podľa neho hovorí o tom, že projekt ako významná investícia je podporená iba v tom kontexte, ako je dnes definovaná, čiže bez kasína. "V prípade, že by to investor porušil, tak celý materiál prestáva platiť," zdôraznil.

Schválenie statusu významnej investície pre Metropolis potvrdil aj podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD). "Materiál obsahuje náležitosti investície a v náležitostiach investície kasíno nie je. V tom, čo schválila vláda, vylučujem, že kasíno by mohol v budúcnosti investor dostavať. Inak by bolo osvedčenie neplatné," zdôraznil.

"Rozhodnutie vlády vítame. Je pre nás potvrdením vnímania, že významné investície prinášajúce silnú podporu pre ekonomický rast a veľké množstvo pracovných miest a už nemusia smerovať iba do priemyslu a automobilovej výroby," vyhlásil predseda predstavenstva spoločnosti TriGranit Gábor Zászlós v reakcii na priznanie statusu významnej investície pre Metropolis zo strany vlády SR.

Projekt Metropolis je podľa neho najvyššou investíciou do sektora služieb a cestovného ruchu na Slovensku. Projekt ponúka podľa Zászlósa aj východisko z kritizovanej závislosti krajiny na automobilovom priemysle, zároveň prispeje k ozdraveniu štruktúry ekonomiky SR.

V priamej súvislosti s investičným zámerom sa má podľa dokumentov predložených vláde SR vytvoriť najmenej 330 nových pracovných miest do konca roku 2018. "Predpokladané daňové výnosy z projektu predstavujú približne 10 miliónov eur ročne."



"Predložený projekt Metropolis spĺňa definičné znaky významnej investície, cieľom ktorej je vybudovanie mestskej a súčasne nadregionálnej destinácie cestovného ruchu zásadne zvyšujúcej počet návštevníkov Bratislavy," tvrdí vládny materiál. Plánovaný viacúčelový komplex Metropolis je situovaný v Bratislave, v katastrálnom území mestskej časti Jarovce a mestskej časti Petržalka. Umiestnený je na pozemkoch vo vlastníctve žiadateľa, v bezprostrednej blízkosti diaľnice D2.