Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Fungovanie nízkoemisných zón sa má riadiť európskymi pravidlami

Na snímke zľava minister obrany SR Martin Glváč, mister životného prostredia SR Peter Žiga a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek počas 173. schôdze vlády v Bratislave 26. augusta 2015. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nízkoemisné zóny sa v posledných rokoch zavádzajú vo viacerých európskych mestách, kde doprava spôsobuje problémy s kvalitou ovzdušia.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Nízkoemisné zóny by na Slovensku mali fungovať podľa európskych pravidiel. Ustanoviť zóny s obmedzením prevádzky mobilných zdrojov umožňuje už súčasná legislatíva, pravidlá sa však majú zmeniť na európsky štandard. Ministerstvo životného prostredia zmeny navrhlo v novele zákona o ovzduší, ktorú dnes odobrila vláda.

"Ministerstvo podporilo legislatívne zriadenie takýchto zón a v spolupráci s ďalšími dotknutými rezortmi, ministerstvom vnútra a ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, vytvorí vykonávací predpis tak, aby boli pravidlá takýchto zón na Slovensku kompatibilné s pravidlami v zónach iných miest v Európe," povedal hovorca envirorezortu Maroš Stano.

Podľa jeho slov je na každej samospráve, či sa rozhodne zavedením takejto zóny pomôcť zlepšeniu kvality ovzdušia na svojom území. Základom je obmedziť vjazd do zón vozidlám, ktorých prevádzkou vznikajú vysoké emisie.

Nízkoemisné zóny sa v posledných rokoch zavádzajú vo viacerých európskych mestách, kde doprava spôsobuje problémy s kvalitou ovzdušia. Podmienkou pre vstup vozidiel do tejto časti územia obce je ich nízka emisná trieda. Na základe toho sa tieto zóny nazývajú nízkoemisné.

Zaradenie automobilov do emisných tried sa riadi smernicami Európskej únie a predpismi Európskej zdravotníckej organizácie (EHS). Je uvedené v technickom preukaze alebo v osvedčení o evidencii vozidla v položke [V.9] „Emisie ES/EHK“.

Novela zákon by mala v prípade súhlasné stanoviska parlamentu a prezidenta platiť od januára 2016.