Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Fungovanie obecných polícií má upraviť nový zákon

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nová úprava rozširuje situácie, keď môže policajt požadovať preukázanie totožnosti.

Bratislava 15. júna (TASR) - Fungovanie obecných polícií má upraviť nový zákon. Ministerstvo vnútra (MV) SR návrh zdôvodnilo zastaranosťou súčasnej legislatívy, ktorá už obecným políciám neposkytuje adekvátne nástroje na plnenie ich úloh. Poslanci Národnej rady (NR) SR návrh vo štvrtok posunuli do druhého čítania.

Nová úprava rozširuje situácie, keď môže policajt požadovať preukázanie totožnosti. Na predloženie dokladu totožnosti by mohol vyzvať napríklad osobu podozrivú zo spáchania priestupku či trestného činu, oznamovateľa podozrenia zo spáchania priestupku, ako aj osobu, ktorá zodpovedá opisu človeka, po ktorom je vyhlásené pátranie.

K všeobecným oprávneniam obecných policajtov má pribudnúť možnosť požiadať vodiča vozidla o predloženie dokladov. Obecní policajti budú môcť naďalej používať technické prostriedky na zabránenie odjazdu vozidla napríklad pri parkovaní na zákaze.

Z ustanovení o donucovacích prostriedkoch sa v novom znení majú vypustiť detailne ustanovené situácie, keď ich možno použiť. Ponecháva sa len základný rámec. Podmienky na použitie zbrane sa ponechávajú taxatívne vymedzené. Použitie pút sa umožňuje aj v prípade zadržanej alebo predvádzanej osoby.

Príslušníci obecnej polície by mohli tiež získať možnosť objasňovať aj delikty súvisiace s požívaním alkoholu alebo inej návykovej látky u vodičov vozidiel a možnosť obce prejednávať prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti v rámci tzv. objektívnej zodpovednosti.

Vek príslušníka obecnej polície sa v návrhu zákona znižuje z 21 rokov na 18 rokov. Vek na získanie zbrojného preukazu sa nemení, obecný policajt mladší ako 21 rokov nebude môcť pôsobiť so strelnou zbraňou.