Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Funkcionári majú niesť zodpovednosť za škodu spôsobenú pri výkone moci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zabezpečiť by to mohol zákon o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci, ktorý na júnovú schôdzu Národnej rady SR predložili poslanci z hnutia OĽaNO-NOVA.

Bratislava 6. júna (TASR) - Verejní funkcionári, ktorí by pri nakladaní s verejnými peniazmi pochybili, by mali za to niesť zodpovednosť a byť potrestaní. Zabezpečiť by to mohol zákon o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci, ktorý na júnovú schôdzu Národnej rady SR predložili poslanci z hnutia OĽaNO-NOVA.

"Cieľom predkladaného návrhu zákona je zaviesť funkčný mechanizmus 'trestania' prešľapov a pochybení verejných funkcionárov pri nakladaní s verejnými prostriedkami," uvádzajú v návrhu. Potrebu prijatia toho zákona odôvodňujú aj tým, že slovenská verejnosť bola neraz svedkom vzniku viacerých závažných káuz, v ktorých ale nebola nikdy vyvodená zodpovednosť.

"Škoda, ktorá vznikne štátu alebo územnej samospráve, je v praxi často prehliadaná. Najmä osobná zodpovednosť verejného činiteľa sa preukáže len ojedinele," uvádzajú predkladatelia. Navrhovaný zákon má nariadiť, aby sa začalo konanie z úradnej povinnosti, pričom v mene štátu alebo v mene územnej samosprávy by mal konať generálny prokurátor SR.

Za verejného činiteľa by podľa tohto zákona mala byť považovaná fyzická osoba, ktorá má oprávnenie konať v mene orgánu verejnej moci, teda napríklad ministri, a tiež osoba, ktorá je orgánom verejnej moci, čiže napríklad starosta obce.

Za škodu by mal zodpovedať ten verejný funkcionár, "ktorý vykonal právny úkon, na základe ktorého sa nakladanie s verejnými prostriedkami alebo majetkom štátu alebo územnej samosprávy stáva platným, takzvaný finálny právny úkon". Ostatní verejní činitelia by mali byť zodpovední za škodu vtedy, ak by vykonali právny úkon, ktorý bol podmienkou vykonania finálneho právneho úkonu.

"Len transparentne nastavený systém osobnej zodpovednosti a účinná vymáhateľnosť môže viesť k zodpovednému a profesionálnemu nakladaniu s verejnými prostriedkami alebo s majetkom štátu alebo územnej samosprávy," zdôrazňujú Obyčajní.