Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Funkcionári, ktorí riadne nepodali majetkové priznania, dostanú pokutu

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Verejní funkcionári majú mať k dispozícii nové formuláre na podanie priznaní, tie budú podrobnejšie ako doteraz a budú súčasťou zákona.

Bratislava 23. mája (TASR) - Verejní funkcionári, ktorí si riadne nesplnili povinnosť podať majetkové priznanie, majú svoje konanie vysvetliť. Rozhodol o tom dnes výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Niektorí zo spomínaných verejných funkcionárov sa previnili tým, že hoci majetkové priznanie podali, nestihli to v stanovenom termíne. Iní zas priznanie nepodali vôbec alebo ho podali na inom tlačive ako mali. Za previnenie dostanú pokutu.

Medzi previnilcami sú bývalí poslanci a štátni tajomníci či bývalé vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Majetkové priznania nepodali riadne napríklad bývalí poslanci za SNS Rafael Rafaj, Vincent Lukáč, exposlanci KDH Andrej Ďurkovský, Marián Radošovský, Július Stanko, bývalý poslanec SDKÚ-DS Ivan Chaban, exposlanec SaS Szilárd Somogyi aj bývalý poslanec Mostu-Híd Igor Sidor.

Povinnosť si riadne nesplnila ani bývalá štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti Mária Kolíková, bývalá dvojka na ministerstve kultúry Natália Cehláriková, ani bývalí štátni tajomníci rezortov financií a životného prostredia Branislav Ďuraja a Branislav Cimerman. Resty voči výboru pre nezlučiteľnosť funkcií má aj bývalý šéf NDS Ján Kotuľa a jeho bývalí kolegovia z vedenia NDS Ivan Sekera a Petr Rektorys. Zákonnú povinnosť si riadne nesplnili aj ďalší. Pôvodne medzi nimi figuroval aj exposlanec SaS Jaroslav Suja, avšak ukázalo sa, že to bolo omylom.

Predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) povedal, že výbor rýchlo zistí, či verejní funkcionári nepodali priznania riadne neúmyselne alebo naopak. "Tí, u ktorých je to naozaj pozabudnutie, nám ich dodajú, mnohí z nich už aj dodali, a tí, ktorí nedodajú vôbec, tak u tých bude jasné, že majú čo tajiť," povedal po skončení výboru Beblavý. Šéf výboru hodlá zverejniť mená funkcionárov, ktorí majetkové priznania nepodajú ani po udelení pokuty.

Beblavý tiež uviedol, že povinnosť podať majetkové priznania si tento rok nesplnil historicky najvyšší počet verejných funkcionárov od roku 2004, keď bol prijatý príslušný ústavný zákon. Povinnosť podať majetkové priznania do 2. apríla malo 650 verejných funkcionárov, včas si povinnosť splnilo len 599 z nich. Až 48 ich nepodalo vôbec.

Šéf výboru tiež neraz hovoril o nedokonalosti súčasného zákona o konflikte záujmov, podľa ktorého verejní funkcionári podávajú majetkové priznania. V blízkej budúcnosti by sa mal zmeniť. Po novom by mali verejní funkcionári od budúceho roka zverejňovať svoj majetok podrobnejšie. Okrem iného by mali zverejniť aj názvy domácich či zahraničných bánk, v ktorých majú účty so sumou nad 10.000 eur. Novela rozširuje zoznam verejných funkcionárov, ktorí musia podávať majetkové priznania podľa tohto zákona. Zmenami prejde aj oblasť darov, zverejňovať by sa mali aj súkromné.

Verejní funkcionári majú mať k dispozícii nové formuláre na podanie priznaní, tie budú podrobnejšie ako doteraz a budú súčasťou zákona. Činitelia v nich budú musieť uvádzať príjmy z verejnej funkcie, ale aj z neverejnej, vrátane dividend. Funkcionári by mali svoj majetok aj podrobne opísať, napríklad pri aute už nebude stačiť napísať, že vlastní auto, ale aj značku. Otázne je, či sa bude zverejňovať aj jeho cena alebo nie. Funkcionári by tiež mali zverejňovať užívanie majetku, ktorý nie je ich vlastníctvom. Verejné majú byť aj majetkové prírastky, funkcionári ich budú musieť vysvetliť.