Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Csicsai: Letáky distribuované na juhu SR sú kampaňou proti Mostu-Híd

Gábor Csicsai, archívne foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Letáky sú v slovenčine a maďarčine, je na nich logo opozičnej parlamentnej strany SaS, podpísaná je tímlíderka pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová, ktorá je odborníčka na potravinárstvo, doplnil.

Bratislava 12. januára (TASR) – Letáky, ktoré sa objavili koncom minulého týždňa na južnom Slovensku, obsahujú polopravdy, miestami lži, respektíve vety vytrhnuté z kontextu v súvislosti s uplatňovaním novely zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov, konkrétne o náhradných pozemkoch. Pre médiá to v pondelok povedal štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva SR Gábor Csicsai (Most-Híd).

Letáky sú v slovenčine a maďarčine, je na nich logo opozičnej parlamentnej strany Sloboda a Solidarita, podpísaná je tímlíderka pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová, ktorá je odborníčka na potravinárstvo, doplnil.

Podobné aktivity sme zaznamenali dva roky pred parlamentnými voľbami, preto si myslíme, že to nemá nič spoločné s odborným výkladom zákona, povedal Csicsai s tým, že ide o kampaň proti strane Most-Híd. "Slovenská a maďarská verzia sa nezhodujú v najdôležitejších častiach, preklad je tendenčný. V slovenskej verzii sa nespomínajú ďalšie voľby, v maďarskej verzii je jednoznačne upozornenie na voľby v roku 2020, aby ľudia nezabudli na stranu, ktorá to vydala," uviedol.

Podľa neho sa novela zákona netýka vlastníctva pôdy, ale nároku na náhradné pozemky, na obrábanie pôdy. "Náhradné pozemky už fungujú od roku 1989 a dospeli sme do stavu, že je potrebné ich zaregistrovať, lebo došlo k zmenám pri pôvodných pozemkoch. Niektorí ľudia používajú náhradné pozemky neprávom," objasnil a zdôraznil, že novela zákona má nastoliť poriadok.

Csicsai uviedol, že počas januára tohto roka hovorili s podnikateľmi alebo vlastníkmi pôdy, ktorí mali záujem, a vysvetlili im zámer novely. Skúsenosti sú podľa neho také, že možno na začiatku prídu s pochybnosťami, ale na konci odchádzajú s tým, že sa nič nedeje.

Halgašová: Informácie z letáka sú pravdivé, reakcie Agrorezortu sú neopodstatnené



Distribúcia informačných letákov súvisiacich s uplatňovaním novely zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov spolu so vzorom tlačiva je reakciou na nedostatočnú informačnú aktivitu zo strany Ministerstva pôdohospodárstva SR. TASR o tom v pondelok v reakcii na tlačovú besedu štátneho tajomníka rezortu Gábora Csicsaia (Most-Híd) informovala tímlíderka opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová.

Podľa nej dostali reakcie od občanov, ktorí sa obávali o možnosť užívania náhradných pozemkov. "Preto sme pristúpili k rozširovaniu povedomia o tejto téme," uviedla s tým, že informácie v letáku sú pravdivé, vychádzajú z príslušného zákona a z tlačovej besedy ministerstva pôdohospodárstva. Na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám získali vzor Návrhu na začatie konania o vydaní rozhodnutia o vzniku podnájomného vzťahu k doterajšiemu náhradnému pozemku v prospech vlastníka podľa zákona 504/2003 Z.z., priblížila.

Reakcie ministerstva na letáky považujeme za neopodstatnené a pre občanov mätúce, konštatovala a vyzvala občanov, aby žiadosť vyplnili a podali na príslušný okresný úrad.

Leták do maďarského jazyka je podľa nej preložený odborne a vecný obsah, ako aj dôležité informácie, sú totožné v slovenskej aj maďarskej verzii. "To, že v maďarčine sa spomínajú voľby roku 2020, nesúvisí s témou a nijako ju neovplyvňuje, keďže termín parlamentných volieb je všeobecne známy," uzavrela Halgašová.