Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

G. Gál: Súťaž na budovu pre ministerstvo skončila neúspešne

Na snímke minister spravodlivostí Gábor Gál (Most-Híd). Foto: TASR - Martin Baumann

Zámeru nájsť nové sídlo pre ministerstvo sa však nevzdal. Uchádzačov, ktorí sa do súťaže zapojili, oslovil s požiadavkou na aktualizáciu ich ponúk.

Bratislava 14. júla (TASR) – Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) vyhodnotil súťaž na výber novej administratívnej budovy pre jeho ministerstvo ako neúspešnú. Gál o tom informoval tento týždeň. Zámeru nájsť nové sídlo pre ministerstvo sa však nevzdal. Uchádzačov, ktorí sa do súťaže zapojili, oslovil s požiadavkou na aktualizáciu ich ponúk.

Ako neúspešnú musel súťaž šéf rezortu ukončiť preto, že podľa jeho slov vypršala platnosť ponúk. Platený inzerát na výber novej administratívnej budovy zverejnila v tlači ešte pred rokom bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Podobne ako bývalá ministerka, ani súčasný minister nevyužil ponuky finančných skupín Penta a J&T, ktoré sa v súťaži ukázali ako najlepšie. Gál svoje váhanie zdôvodnil etickou dilemou, nakoľko obe finančné skupiny majú v spoločnosti naštrbenú reputáciu.

„Keďže platnosť ponúk vypršala medzitým, ako sme sa rozhodovali, tak sme súťaž vyhodnotili ako neúspešnú, ale vzápätí sme oslovili každého, kto sa prihlásil. Teraz čakáme, na budúci týždeň alebo o dva týždne máme koniec ďalšej lehoty, a potom sa rozhodneme," informoval v stredu (11.7.) po zasadnutí vlády.

Gál požiadal uchádzačov o aktualizáciu ponúk, nakoľko sa tieto za rok mohli zmeniť. Termín, kedy by mohli byť vyhodnotené, nešpecifikoval. „Neviem povedať, koľko ponúk príde. Keď príde jedna ponuka, tak to veľmi rýchlo vyhodnotíme," doplnil.

Rezort sa podľa Gála potrebuje odsťahovať z budovy na Župnom námestí, o ktorú sa delí s Najvyšším súdom SR, najneskôr do konca roku 2019. Dôvodom je, že budova už kapacitne nevyhovuje obom inštitúciám a tiež akútne potrebuje rekonštrukciu. V prípade výstavby vlastnej budovy by túto lehotu podľa Gála nebolo možné stíhnúť, a tak či tak by ministerstvo skončilo v dočasnom prenájme, čo by aj z dôvodu viacnásobného sťahovania nebolo pre štát hospodárne. Minister sa tiež obáva, že opakovaná súťaž by mohla viesť k rovnakému výsledku ako súčasná.

Exministerka Žitňanská oznámila 14. júla 2017, že spúšťa výber novej administratívnej budovy pre svoj rezort. K tomuto kroku pristúpila po tom, ako sa nepodarilo nájsť v hlavnom meste vhodný verejnoprávny priestor. Súťaž bola otvorená, rezort si vyhradil právo nevybrať žiadnu ponuku.

Kancelárske priestory chcel rezort prenajímať s neskoršou možnosťou odkúpenia. Do súťaže prišlo celkom 11 ponúk, do druhého kola postúpilo deväť. Sťahovanie chcela pôvodne Žitňanská zrealizovať najneskôr do konca marca 2019. Ministerka neskôr vyhlásila, že pri výbere nového sídla bude zohľadňovať aj to, akí koneční užívatelia výhod sú za developermi, ktorí ministerstvu predložili ponuky.