Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Gál: V deň pamiatky obetí holokaustu nestačí len spomínať

Gábor Gál, archívna snímka. Foto: TASR/František Iván

Minister upozornil, že nenávistných prejavov voči rase či pôvodu v slovenskej spoločnosti pribúda.

Bratislava 9. septembra (TASR) – Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia nemá byť len spomienkou, ale aj reálnym vyjadrením boja proti antisemitizmu a aktivitám prameniacim z neho. V súvislosti s pamätným dňom, ktorý si SR v nedeľu pripomína, to uviedol minister spravodlivosti SR Gábor Gál (Most-Híd).

Minister upozornil, že nenávistných prejavov voči rase či pôvodu v slovenskej spoločnosti pribúda. “Preto už nestačí len spomínať, ale vyvíjať reálnu snahu o odstránenie a zablokovanie podobných   neakceptovateľných prejavov," zdôraznil Gál.

Deklaroval zároveň, že je odhodlaný urobiť v boji proti antisemitizmu reálne kroky, konkrétne v presadení deklarácie iniciatívy Medzinárodnej aliancie pripomínania holokaustu (IHRA). Deklaráciu, ktorá obsahuje jednotnú medzinárodnú definíciu antisemitizmu, prijalo v rokoch 2016-2018 viacero vlád, vrátane Rakúska, Rumunska, Bulharska či Izraela. "Materiál má deklaratórny charakter a vyviniem maximálne úsilie na jeho schválenie vládou SR," informoval Gál.

SR si 9. septembra pripomína obete holokaustu a rasového násilia, zákon o pamätnom dni schválili poslanci NR SR 31. októbra 2001. Pamätný deň pripomína tragické dôsledky prijatia tzv. Židovského kódexu z 9. septembra 1941, ktorý potlačil základné ľudské práva a slobody židovského obyvateľstva. Protižidovské opatrenia vyvrcholili deportáciami židovských občanov do koncentračných a vyhladzovacích táborov. Pamätný deň má pripomínať obete holokaustu, ako aj zápas proti všetkým prejavom rasizmu, neznášanlivosti, xenofóbie a akejkoľvek formy útlaku a diskriminácie.