Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Ministerstvo zdravotníctva: Na Slovensku sa koronavírus nevyskytol

Na snímke zľava predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič a medicínsky riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trnave Viliam Vadrna na tlačovej besede po skončení zasadnutia mimoriadnej pracovnej skupiny, ktorá pripravuje riešenia pre prípad možného výskytu koronavírusu v Trnave 3. marca 2020. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Prázdne pulty zaznamenali reťazce podľa MPRV takmer výhradne v Bratislave a jej blízkom okolí. V regiónoch išlo len o ojedinelé prípady v niekoľkých väčších mestách.

Bratislava 3. marca (TASR) – Na Slovensku sa doposiaľ výskyt ochorenia COVID-19, teda nového koronavírusu, nepotvrdil. Všetkých 195 preverených vzoriek bolo negatívnych. V utorok o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR, ktoré zároveň prízvukuje, že situáciu monitoruje a operatívne reaguje preventívnymi opatreniami.

"V praxi sú nastavené opatrenia a všetky zapojené rezortné zložky navzájom úzko spolupracujú. V súvislosti s novým koronavírusom bol zriadený krízový štáb, ktorý všetky ďalšie kroky precizuje na pravidelných zasadnutiach," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Štát zároveň spustil informačnú kampaň vo verejnoprávnej televízii a rozhlase. MZ SR a Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR kontinuálne komunikujú aj prostredníctvom sociálnych sietí a domovských webových portálov. Niekoľko týždňov sú zriadené infolinky a e-mailový kontakt novykoronavirus@uvzsr.sk, kde epidemiológovia nepretržite odpovedajú na otázky verejnosti. Všetky informácie sú k dispozícii na stránke MZ SR.

Na hraničných priechodoch s Rakúskom sa realizujú kontroly a ľudia, ktorí prichádzajú na Slovensko, dostávajú informačné letáky od ÚVZ SR s praktickými informáciami a radami o koronavíruse. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR rozposiela všetkým ľuďom, ktorí prichádzajú na územie Slovenska, SMS správy s praktickou informáciou v oblasti koronavírusu.

Nový koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie. Ide o všeobecné príznaky virózy, respektíve klasických respiračných ochorení, napríklad aj chrípky. Typickými príznakmi sú teplota nad 38 stupňov Celzia, kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Pri komplexnejšom vyšetrení býva prítomný RTG nález – zápal pľúc. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu sa uvádza dva až 14 dní, priemerne šesť dní.

Vedeckí pracovníci Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) ako prevenciu odporúčajú pravidelne si umývať ruky mydlom alebo dezinfekčným gélom, nekýchať do dlaní, ale do lakťového ohybu alebo do papierovej vreckovky, dbať na čistenie dotykových povrchov, ako kľučky, mobily, stôl a podobne. Tiež zbytočne nepodávať ruky a vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky prechladnutia alebo ochorenia dýchacieho traktu. Virológovia odporúčajú vyhýbať sa cestovaniu, ak to nie je nevyhnutné.

Už 211 vzoriek, preverených na koronavírus, bolo negatívnych



Už 211 vzoriek, ktoré boli na Slovensku testované na ochorenie COVID-19, je negatívnych. Na Slovensku tak doteraz nový koronavírus nebol potvrdený. V utorok poobede o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Nový koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie. Ide o všeobecné príznaky virózy, respektíve klasických respiračných ochorení, napríklad aj chrípky. Typickými príznakmi sú teplota nad 38 stupňov Celzia, kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Pri komplexnejšom vyšetrení býva prítomný RTG nález – zápal pľúc. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu sa uvádza dva až 14 dní, priemerne šesť dní.

Vedeckí pracovníci Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) ako prevenciu odporúčajú pravidelne si umývať ruky mydlom alebo dezinfekčným gélom, nekýchať do dlaní, ale do lakťového ohybu alebo do papierovej vreckovky, dbať na čistenie dotykových povrchov, ako sú kľučky, mobily, stôl a podobne. Tiež zbytočne nepodávať ruky a vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky prechladnutia alebo ochorenia dýchacieho traktu. Virológovia odporúčajú vyhýbať sa cestovaniu, ak to nie je nevyhnutné.

Matečná rokovala s reťazcami pre koronavírus a súvisiacu paniku



Z dôvodu zhoršujúcej sa situácie s koronavírusom v EÚ a miznúcich potravín na pultoch si Gabriela Matečná (SNS), ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, pozvala na rokovanie predstaviteľov potravinových obchodných reťazcov na Slovensku. Témou rokovania boli možný vývoj situácie a dostatok potravín pre slovenských spotrebiteľov. Informoval o tom Vladimír Machalík, hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Na stretnutí sa podľa neho zúčastnili reťazce Terno, Kraj, Billa, Tesco, Lidl, CBA, Fresh, Coop Jednota, Metro.

"Na možnú situáciu sa treba zodpovedne pripraviť. Prázdne pulty, ktoré sme videli koncom minulého týždňa, sú však neodôvodnené. Všetci predstavitelia slovenských aj zahraničných obchodných reťazcov nás ubezpečili, že majú dostatočné množstvo zásob potravín, úzko komunikujú so svojimi dodávateľmi, plynule dopĺňajú pulty a rastú im tržby na úrovni vianočných sviatkov. Tovar na pultoch sú schopní doplniť počas krátkeho obdobia. Nie je dôvod na paniku," povedala Matečná.

Prázdne pulty zaznamenali reťazce podľa MPRV takmer výhradne v Bratislave a jej blízkom okolí. V regiónoch išlo len o ojedinelé prípady v niekoľkých väčších mestách. Vypredávali sa najmä suché potraviny, múka, káva, cestoviny či konzervy.

"Obchodníci zaznamenali v posledných dňoch zvýšenie tržieb v niekoľkých stovkách percent. Zástupcovia reťazcov nás tiež informovali aj o tom, že majú pomerne malé objemy nakupovaných potravín od talianskych dodávateľov, čiže prípadný výpadok dodávok potravín z Talianska by ich ovplyvnil len minimálne a vedeli by ho bez problémov nahradiť," dodal Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR.

Mikrobiológ Siou-ken Čang vykonáva test polymerázovej reťazovej reakcie (PCR) v Štátnom laboratóriu verejného zdravia (State Public Health Laboratory) v Connecticute, v Rocky Hill 2. marca 2020.
Foto: TASR/AP


Bratislava pre koronavírus dezinfikuje vozidlá MHD a prijala aj ďalšie opatrenia


Mesto Bratislava prijalo pre nový koronavírus - COVID-19, ktorý sa šíri vo svete, viacero preventívnych opatrení. Magistrát dal komplexne dezinfikovať všetky vozidlá MHD, vydal pokyn na pripravenosť členov mestského krízového štábu, dal nakúpiť hygienické a dezinfekčné prostriedky pre zamestnancov a nariadil obmedzenie návštev v zariadeniach pre seniorov v správe mesta pre osoby, ktoré v poslednom čase navštívili oblasť s potvrdeným výskytom COVID-19. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Bratislavy Matúš Vallo. Na území Slovenska doteraz nebol potvrdený prípad ochorenia COVID-19.

Vallo deklaruje, že sa hlavné mesto v spolupráci s bratislavskými mestskými časťami a Bratislavským samosprávnym krajom pripravuje na situáciu, ak by bol potvrdený výskyt ochorenia COVID-19 na území Bratislavy alebo bol vyhlásený núdzový stav. "Vedenie mesta je v nepretržitom kontakte s odborníkmi, štátnymi a verejnými inštitúciami, najmä Úradom verejného zdravotníctva SR, ktorý je súčasťou krízového štábu zriadeného vládou SR v súvislosti s ochorením COVID-19," uviedol primátor.

Na území Bratislavy doteraz nebol potvrdený prípad ochorenia COVID-19. Vallo preto vyzýva verejnosť správať sa adekvátne k aktuálnej situácii a nepodliehať predčasnej panike, najmä v dôsledku neoverených informácií. Odporúčania a opatrenia, ktoré magistrát realizoval, nájde verejnosť na webovej stránke hlavného mesta. Samospráva ju bude priebežne aktualizovať.

V Trnavskom kraji vznikli v súvislosti s koronavírusom dve nové call centrá


Trnavský samosprávny kraj (TTSK) zriaďuje dve nové call centrá pre svojich obyvateľov, ktoré budú poskytovať poradenstvo týkajúce sa koronavírusu. K doterajším dvom call centrám v Trnave a Galante by mali v utorok pribudnúť linky v Dunajskej Strede a Senici, informoval predseda TTSK Jozef Viskupič po prvom stretnutí mimoriadnej pracovnej skupiny, ktorá pripravuje riešenia pre prípad možného výskytu koronavírusu na území kraja.



Skupinu tvoria zástupcovia kraja, zástupca okresného úradu v sídle kraja, riaditelia regionálnych úradov verejného zdravotníctva na území kraja, medicínsky riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trnave a zástupca krajského operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.



Call centrá prevádzkujú regionálne úrady verejného zdravotníctva. Podľa slov Dagmar Kollárovej, epidemiologičky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave, s otázkami sa na pracovníkov call centra najčastejšie obracajú ľudia, ktorí sa vrátili z postihnutých oblastí, ale aj tí, ktorí sa chystajú cestovať. Napriek tomu, že Svetová zdravotnícka organizácia považuje riziko infekcie v krajinách Európskej únie za vysoké, podľa epidemiologičky nie je dôvod na paniku. „Z koronavírusu sa 80 percent pacientov uzdraví bez akýchkoľvek komplikácií. Na ochorenie zomierajú dve až tri percentá pacientov, čo je menej ako na chrípku. Pri poslednej pandémii chrípky dosiahla úmrtnosť deväť percent,“ skonštatovala Kollárová.



Podľa medicínskeho riaditeľa Fakultnej nemocnice v Trnave Viliama Vadrnu testovali v trnavskej nemocnici sedem pacientov na nákazu koronavírusom, u žiadneho z nich sa toto ochorenie nepotvrdilo. „V súčasnosti máme päť pacientov, kde v priebehu dnešného dňa čakáme na výsledky,“ potvrdil Vadrna. Trnavská nemocnica je jediným ústavným zdravotníckym zariadením v Trnavskom kraji, ktoré má k dispozícii infektologické lôžka určené na hospitalizáciu pre pacientov s podozrením na nákazu koronavírusom. „Máme izolovanú kompletnú Infekčnú kliniku, kde disponujeme zatiaľ 11 izolačnými izbami. V prípade potreby vieme zvýšiť celkovú kapacitu na 40 lôžok. Nemocnica má k dispozícii dostatočné množstvo ochranných pomôcok, oblekov, respirátorov, dezinfekčných prostriedkov,“ potvrdil medicínsky riaditeľ nemocnice.



Trnavský kraj je podľa slov jeho predsedu v tejto fáze na možný výskyt koronavírusu na svojom území pripravený. „Ohrozenými a veľmi rizikovými sú najmä domovy sociálnych služieb, kde sme si určili, ako v prípade ohrozenia postupovať. Dôležité je apelovať na rodinných príslušníkov, aby v tomto čase obmedzili návštevy v zariadeniach, prípadne aby počas návštev používali ochranné rúška a respirátory,“ skonštatoval Viskupič. Bezpečnostné opatrenia sa týkajú aj letiska v Piešťanoch, kde platí najvyšší možný stupeň ochrany. Všetky ďalšie opatrenia a usmernenia, ktoré bude kraj prijímať, sa budú odvíjať od aktuálneho vývoja situácie.

Situácia okolo koronavírusu začína vplývať aj na cestovný ruch SR



Negatívne dosahy situácie okolo koronavírusu začína pociťovať už aj slovenský cestovný ruch. Pre TASR to v utorok potvrdil prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) Marek Harbuľák. Priblížil, že už zaznamenali storná zájazdov, konferencií či kongresov.

Harbuľák poznamenal, že práve v utorok začal dostávať informácie o tom, že sa prvé dôsledky šírenia nákazy začínajú prejavovať aj na Slovensku. "Začínajú sa už aj u nás prejavovať storná nejakých väčších kongresov a konferencií," podotkol. V niektorých prípadoch podľa jeho slov korporátna klientela obmedzila služobné cesty, veľké korporácie dávajú odporúčania pre zamestnancov zbytočne necestovať a neorganizovať mítingy.



Zatiaľ je podľa neho predčasné hovoriť, ako sa to prejaví v číslach. "Lebo to je naozaj situácia posledných možno dvoch - troch dní, keď sa takéto storná začínajú aj u nás prejavovať," spresnil.

Taliani sa z pohľadu návštevy Slovenska podľa neho pohybujú na konci prvej desiatky krajín. Rušenie zájazdov z ich strany preto pre slovenský cestovný ruch nie je také citeľné ako napríklad v Českej republike. Súčasne to podľa neho nie sú typickí hostia na zimnú sezónu, ktorá ešte stále prebieha. Verí preto, že sa v najbližšom čase situácia dostane pod kontrolu a na nadchádzajúcu letnú sezónu to nebude mať veľký vplyv.

Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkes priblížil, že v rámci predpredaja na letnú sezónu 2020, ktorý bol spustený koncom novembra a v decembri, sa čísla mohli porovnávať s predchádzajúcim rokom. "V mesiaci február sme pocítili pokles záujmu o nákup tzv. first moment zájazdov. Samozrejme, bolo to spôsobené tým, že sa začalo viac hovoriť o víruse a nedá sa momentálne ani sa nebude dať nejako predpokladať vývoj, ktorým smerom bude tento vírus postupovať a či nejako ovplyvní letnú sezónu," skonštatoval. Zároveň je však presvedčený o tom, že do letnej sezóny sa situácia dostane pod kontrolu.

Ševčík: V Nitrianskom kraji nie je nutné pre koronavírus rušiť verejné podujatia


V Nitrianskom kraji nie je nutné pre obavy z koronavírusu zakazovať verejné zhromaždenia či návštevné hodiny v nemocniciach a zariadeniach pre seniorov. Povedal to lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Ľubomír Ševčík po stretnutí, na ktorom o hrozbe koronavírusu rokovali riaditelia všetkých nemocníc v kraji i riaditelia regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Podľa Ševčíka je momentálne najdôležitejšie dôkladne informovať verejnosť a zabrániť zbytočnej panike. „Odporučili sme nemocniciam, aby v maximálnej miere informovali návštevníkov i pacientov o potrebe dodržiavania hygieny. Rovnako sme im pripomenuli potrebu častejšej dezinfekcie verejných priestorov. V súčasnosti nie je dôvod, aby sa zakazovalo zhromažďovanie ľudí alebo návštevné služby. Ak hrozbu koronavírusu pacienti a príbuzní pochopia, tak budú návštevy vykonávať v obmedzenom množstve,“ povedal Ševčík.

Ako pripomenul, cieľom spoločného odborného stretnutia bola vzájomná informovanosť, ale aj vyslanie odkazu verejnosti, že nie je dôvod na vyvolávanie paniky z pandémie. „Informovali sme sa navzájom o súčasnej situácii na Slovensku, existuje aj usmernenie hlavného hygienika, takže máme nastavené kritériá, na základe ktorých sa lekári a zdravotní pracovníci budú správať v prípade pacienta, pri ktorom bude podozrenie na koronavírus. Na Slovensku, a teda ani v Nitrianskom kraji, zatiaľ takéto ochorenie nie je. Treba si však uvedomiť, že nie sme v izolácii, takže môj predpoklad je, že pacient s koronavírusom určite príde aj na Slovensko,“ myslí si lekár NSK.

Odborníci sa momentálne zhodujú v tom, že najohrozenejšou skupinou sú starší ľudia. „Títo ľudia sú často ubytovaní v zariadeniach sociálnej starostlivosti. Rizikové však môžu byť aj školy, na ktorých sa napríklad organizujú veľké športové akcie, a môžu to byť aj masovejšie kultúrne podujatia. Rizikové je samozrejme aj prostredie v zdravotníctve. K hlavným preventívnym opatreniam patrí vo všetkých týchto prípadoch zvýšená hygiena,“ dodal Ševčík.