Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

G. MESEŽNIKOV: #Sieť je dávno mŕtva, neoživí ju nikto a ani R. Brecely

Na archívnej snímke zľava minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely, predseda #SIETe Radoslav Procházka a štátny tajomník ministerstva obrany SR Ivan Máčovský. Foto: TASR/František Iván

Voliči stratili podľa neho dôveru v #Sieť už dávno, o čom svedčia jej preferencie v prieskumoch okolo jedného percenta.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Koaličná strana #Sieť funguje už len formálne, inak je to už mŕtvy politický subjekt, nič na tom nezmení ani jej nový predseda Roman Brecely. Pre TASR to povedal politológ Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky (IVO). Brecely je podľa neho pre mnohých voličov neznámy človek, čo nestál pri zrode #Siete. Koaličnú stranu nazval Mesežnikov z politického hľadiska prázdnou entitou.

"Ktokoľvek by sa stal predsedom strany, už by ju neoživil," uviedol Mesežnikov. Voliči stratili podľa neho dôveru v #Sieť už dávno, o čom svedčia jej preferencie v prieskumoch okolo jedného percenta. Osudom pätice nespokojencov zo #Siete by sa nejako závažne nezaoberal. Myslí si, že ich akékoľvek rozhodnutie neovplyvní situáciu vo vládnej koalícii.

"Brecely je pokračovaním Radoslava Procházku," domnieva sa politický analytik Ján Baránek. Jeho zvolenie za predsedu je podľa neho iba udržiavacím scenárom, reštart #Siete bude podľa neho ťažký, ak nie úplne nemožný. Strana bude pod jeho vedením podľa Baránka prioritne splácať dlhy.

Aktuálny vývoj v #Sieti súvisiaci so skupinou poslancov okolo Andreja Hrnčiara podľa neho mimoriadne komplikuje situáciu v koalícii. "Bude zaujímavé sledovať, ako bude fungovať koaličná rada," povedal Baránek. Tiež ho bude zaujímať, či si budú škodiť v rámci koalície.

Novým predsedom koaličnej strany #Sieť sa dnes stal minister dopravy a doterajší podpredseda #Siete Roman Brecely. Bol jediným kandidátom, získal 86 hlasov od 125 prítomných delegátov.

Zvolením Brecelyho v najvyššej straníckej funkcii skončil doterajší líder Radoslav Procházka. Ten už na začiatku snemu ohlásil, že kandidovať nebude a v prípade zvolenia jeho nástupcu automaticky skončí.

Delegáti navrhli ako kandidátov na predsedu aj Eduarda Adamčíka a Tomáša Stoklasu. Adamčík ako kandidát pätice nespokojných poslancov na protest zo snemu ešte pred začatím voľby odišiel, Stoklasa sa vzdal v prospech Brecelyho.