Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Gabčíkovo: Referendum bolo úspešné, obyvatelia nechcú utečenecký tábor

V Gabčíkove, okres Dunajská Streda sa v nedeľu 2. augusta 2015 uskutočnilo referendum, ktoré obec vyhlásila na základe petície občanov. Jediná otázka miestneho referenfa znela: "Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity v obci Gabčíkovo?" Na snímke starosta Gabčíkova Iván Fenes (vpravo) a predseda referendovej komisie Teodor Bodo (druhý vpravo) oznamujú výsledky referenda. Foto: TASR/Michal Svítok

V histórii obce to bolo doteraz druhé ľudové hlasovanie. Predchádzajúce dopadlo neúspešne.

Gabčíkovo 2. augusta (TASR) – Dnešné referendum v Gabčíkove bolo úspešné. Obyvatelia odmietli zriadenie dočasného utečeneckého tábora v objekte Slovenskej technickej univerzity Bratislava (STU). Na hlasovaní sa zúčastnilo 2603 oprávnených voličov, čo je 58,46 percenta. Z nich 96,67 percenta, 2501 obyvateľov, bolo proti zriadeniu tábora v obci. Potvrdil to TASR predseda referendovej komisie Teodor Bodo.


REFERENDUM O UTECENECKOM TABORE 2015-08-03 by terazmedia

„Som veľmi rád, že výsledok odzrkadľuje postoj občanov. Očakávali sme, že ľudia prídu a vyjadria svoj názor a za účasť im ďakujem. Toto rozhodnutie je veľmi významné z hľadiska bezpečnosti a zdravia našich obyvateľov. Ďakujem všetkým, že prišli k urnám a napriek tomu, že výsledok referenda nie je záväzný pre orgány štátnej správy, pre nás je dôležité, aby sme mohli prezentovať postoj našich občanov,“ povedal po vyhlásení výsledkov starosta obce Iván Fenes.



Ako informoval, jeho prvoradou úlohou bude začiatkom budúceho týždňa obrátiť sa na Ministerstvo vnútra SR, Migračný úrad a na majiteľa budov STU, aby rešpektovali názor občanov. „Neželáme si v obci utečencov,“ zdôraznil Fenes. „Chceme, aby sa obyvatelia nášho mesta cítili v bezpečí, aby ich život, zdravie a majetok nebol ohrozený,“ podčiarkol.

Starosta dodal, že v histórii obce to bolo doteraz druhé ľudové hlasovanie. Predchádzajúce dopadlo neúspešne. „Na otázku, či obyvatelia chcú, aby sa z obce Gabčíkovo stalo mesto, odpovedalo vtedy len 47 percent občanov, väčšinou kladne,“ pripomenul.

Vlády Rakúska a Slovenska minulý týždeň podpísali dohodu o presune 500 dočasných rakúskych azylantov z Traiskirchenu do Gabčíkova.


Obyvatelia sa obávali toho, že dočasní rakúski azylanti možno budú v Gabčíkove skôr, ako sa uskutoční referendum o zriadení dočasného utečeneckého tábora. To sa však nestalo. Obyvatelia tvrdia, že ich bezpečnosť môže byť po príchode azylantov ohrozená.



"Ľudia chcú žiť v pokoji a bezpečí. Po petícii proti zriadeniu utečeneckého tábora, ktorú podpísalo 3148 ľudí, sa vypísalo dnešné referendum,“ uviedol starosta obce Iván Fenes. Dodal, že s utečencami majú obyvatelia svoje poznatky už z predchádzajúceho obdobia. „Máme bohaté skúsenosti, ale predtým bola doba iná, v súčasnosti je podstatne búrlivejšia, hlavne v zahraničí. Problémy sa začali, keď ich už bolo viac ako 800, potom sme zaregistrovali už aj veľmi závažné problémy. Na obec s 5000 obyvateľmi niekoľko sto utečencov je už veľa,“ pokračoval. Pripomenul, že ľudia boli radi, keď pred šiestimi rokmi tábor uzavreli. „Nemysleli sme na to, že problém sa zopakuje. O terajších utečencoch nič nevieme. Nevieme, z akej krajiny prichádzajú, nepoznáme ich presný počet. Nikto nás oficiálne neinformuje ani o tom, kedy prídu. Čo je najhoršie, že pravdepodobne budú mať voľný pohyb. Z Migračného úradu Ministerstva vnútra SR sme na náš list dostali odpoveď, v ktorej nám oznámili, že ubytovacie kapacity účelového zariadenia Slovenskej technickej univerzity (STU) Bratislava budú znova využité na umiestnenie dočasných rakúskych azylantov,“ podotkol.

Podľa predsedu Petičného výboru proti otvoreniu utečeneckého tábora v Gabčíkove Zoltána Jakusa hlavným problémom je, že objekt, kde majú byť umiestnení dočasní rakúski azylanti, nie je ohradený. „Ide o staré budovy, ktoré pôvodne slúžili na ubytovanie pracovníkov vodného diela a teraz sú majetkom STU,“ vysvetlil Jakus. Vlády Rakúska a Slovenska minulý týždeň podpísali dohodu o presune 500 dočasných rakúskych azylantov z Traiskirchenu do Gabčíkova.

Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara pripravuje polícia bezpečnostné opatrenia týkajúce sa Gabčíkova. „V súčasnosti je v Gabčíkove štandardné obvodné oddelenie, kde je plánovaných 18 tabuľkových miest policajtov. Zvyšujeme na tomto oddelení tabuľkové miesta o desať policajtov. S vedením Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave sme pripravili výkon služby. Hliadkové služby plánované do okolia Gabčíkova a do zariadenia budú vo väčšom počte, slúžiť tam bude aj pohotovostná motorová jednotka z Trnavy,“ informoval Gašpar s tým, že pripravené sú i ďalšie opatrenia.