Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Gabčíkovo je podľa R. Fica pripravené na prevzatie štátom

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico, generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Ladislav Lazár a minister životného prostredia SR Peter Žiga počas prehliadky Vodnej elektrárne Gabčíkovo 9. marec 2015 . Foto: TASR/Martin Baumann

V noci o 24.00 by malo podľa premiéra dôjsť ako keby k odopnutiu a súčasnému naštartovaniu vodnej elektrárne, ale už pod plnou kontrolou Slovenskej republiky, Vodohospodárskej výstavby.

Bratislava 9. marca (TASR) – Vodná elektráreň Gabčíkovo (VEG) je pripravená na fyzické prevzatie pod kontrolu štátu. Konštatoval to premiér Robert Fico (Smer-SD) na jej pôde po tom, čo spolu s ministrom životného prostredia Petrom Žigom a generálnym riaditeľom Vodohospodárskej výstavby Ladislavom Lazárom prebrali praktické kroky tohto procesu. Fico dnes oznámil, že vláda od utorka 10. marca preberá kontrolu nad VEG.

"Veci sú pripravené tak, aby v noci o 24.00 mohlo dôjsť ako keby k odopnutiu a súčasnému naštartovaniu vodnej elektrárne, ale už pod plnou kontrolou Slovenskej republiky, Vodohospodárskej výstavby," povedal premiér.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas prehliadky Vodnej elektrárne Gabčíkovo 9. marec 2015 .
Foto: TASR/Martin Baumann

"Sú nastúpené špeciálne komisie, notári, ktorí budú priamo odpisovať elementárne údaje. Robia sa konkrétne kroky k zamestnancom, je ich asi 60, stanú sa zamestnancami Vodohospodárskej výstavby. Rovnako sa robia všetky opatrenia, ktoré sa týkajú samotnej výroby elektrickej energie, jej odpredaja a ďalšie nevyhnutné kroky," opísal.



Fico po dnešnom mimoriadnom rokovaní ministrov informoval, že vláda sa rozhodla odstúpiť od zmluvy o prevádzke VEG uzavretej so Slovenskými elektrárňami (SE), ktorých majoritným vlastníkom je taliansky Enel. Pôvodne mala byť zmluva vypovedaná o deň neskôr. Štát zároveň dnes dopoludnia právoplatne vyhral na Krajskom súde v Bratislave spor so SE o neplatnosť nájomnej zmluvy k VEG.

Premiér zdôraznil, že ide o významné národnoštátne rozhodnutie, pretože elektráreň s výkonom 720 MW produkuje 10 % slovenskej elektriny. "Pokiaľ ide o tržby, bavíme sa ročne o sume okolo 100 miliónov eur. Sú to obrovské peniaze a doteraz boli delené kľúčom 65 ku 35 %. Všetky tieto peniaze budú teraz príjmom Vodohospodárskej výstavby, a keďže tá je 100-% štátom vlastnený podnik, tieto peniaze sa stávajú súčasťou verejných financií," uzavrel.



Pozrite si fotogalériu