Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

MV SR: Vypršalo memorandum o ubytovaní rakúskych azylantov v Gabčíkove

Na základe memoranda o porozumení medzi ministerstvami vnútra Slovenskej republiky a Rakúskej republiky o dočasnom poskytnutí ubytovacích kapacít Rakúskej republike z júla tohto roku dorazili do Gabčíkova, okres Dunajská Streda vo štvrtok 17. septembra 2015 prví žiadatelia o azyl. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Jeho predĺženie zatiaľ ministerstvo vnútra neplánuje.

Bratislava 29. júla (TASR) – Počas dvojročnej platnosti Memoranda o porozumení prišlo do zariadenia Slovenskej technickej univerzity v Gabčíkove 1228 osôb. Všetky boli pôvodom zo Sýrie, z toho asi polovica detí. Platnosť memoranda medzi Slovenskom a Rakúskom sa skončila tento mesiac, jeho predĺženie zatiaľ ministerstvo vnútra (MV) neplánuje. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z Tlačového odboru MV SR.

Memorandum bolo podpísané v júli 2015 na dva roky, prvá skupina ľudí prišla do Gabčíkova v septembri 2015. Slovensko tak prejavilo solidaritu s Rakúskom, ktoré v tom čase malo preplnené kapacity v jeho azylových zariadeniach.

"Memorandum sa v súčasnosti predlžovať nebude, keďže rakúska strana zvláda migračný tlak v rámci vlastných možností. V prípade, že by došlo k zhoršeniu situácie, Slovensko je pripravené túto možnosť Rakúsku opäť ponúknuť," povedala Paulenová pre TASR.

Podľa ministerstva vnútra išlo o veľmi dobrú spoluprácu, ktorú rakúska strana hodnotí pozitívne. "Rakúsko bolo s našou pomocou veľmi spokojné. Túto formu pomoci ocenil v roku 2015 počas návštevy Gabčíkova aj vtedajší generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun. Slovenská republika tento model pomoci a spolupráce odporúča aj ostatným krajinám EÚ," doplnila Paulenová.

Slovensko okrem ubytovania zabezpečovalo dočasným rakúskym azylantom aj stravu. Ostatné služby ako zdravotná starostlivosť, výučba pre deti, voľnočasové aktivity, strážna služba či vreckové boli v kompetencii rakúskej strany. Maximálna denná kapacita zariadenia bola 500 miest. "Išlo o žiadateľov o azyl v Rakúsku, ktorí nedostali a ani by nemohli dostať na Slovensku azyl," vysvetlila Paulenová.

Minister vnútra Robert Kaliňák a spolková ministerka vnútra Rakúskej republiky Johanna Mikl–Leitner podpísali Memorandum o porozumení 21. júla 2015 vo Viedni.